enskild firma paralellt med ab  (läst 1992 gånger) Skriv ut

1 B


lemesjo  april 11, 2017, 05:08:56 PM

Hej. enskild firma med byggverksamhet, ägaren har också startat upp ett aktiebolag med delvis samma verksamhet. finns inget bokfört lager och inventarier är avskrivet. tänkte börja med att hyra ut arbetsbilarna, som ligger på leasing, till ab samt ta hyra för verkstad och kontor. kan man hyra ut personalen tills vidare? tänkte köra båda företagsformerna men kan skatteverket ha synpunkter? Ägaren är 59 år och tänker jobba många år till men fördelarna med enskilda firman är så pass stora att han vill ha den kvar.

Loggat


Fredrik Stigsson  april 12, 2017, 08:51:28 AM

Hej!

Jag ser inga problem med att hyra ut arbetsbilar och personal till aktiebolaget, inte heller med att vidarefakturera hyran. Det är affärsmässiga transaktioner. Det går bra att driva enskild firma och aktiebolag parallellt. Om den enskilda näringsidkaren har expansionsfonder kan det uppstå problem om den enskilda firman löses upp, det finns en risk att hela expansionsfonden löses upp. Expansionsfonden kan dock föras över till aktiebolaget men här måste man också vara noggrann, 78 % av expansionsfonden måste överföras till aktiebolaget.

Inget problem att driva verksamheterna parallellt men om man vill kunna ta större utdelningar i aktiebolaget så är det bra att lönekostnader i aktiebolaget för löneunderlaget i 3:12.

Loggat