Avskrivningar  (läst 6134 gånger) Skriv ut

1 B


Unikum  september 08, 2011, 09:40:01 PM

Kanske en dum fråga, men vad (om något) vinner man på att göra avskrivningar på en inventarie i en enskild firma med förenklat bokslut?

Jag vet att man måste göra det om priset överstiger ett halvt basbelopp, men om det hamnar strax därunder får man ju göra en direktavskrivning. Frågan är alltså om det finns några fördelar med att dela upp en investering över flera år?


Loggat


Unikum  september 13, 2011, 08:09:15 AM

Ingen här som har koll på detta?


Loggat


mikaelgreen  september 13, 2011, 12:04:47 PM

Tja, det ger väl nån slags resultatutjämnande effekt. Rent skattemässigt vill du ju normalt hellre ha en jämn inkomst över åren än en inkomst som går upp och ned för mycket, pga marginalskatteeffekterna. Men investeringarna i enskilda firmor är sällan så stora att det gör någon större skillnad med avskrivningar.

Kom ihåg att du även kan dra av en inventarie direkt om den har en kortare livslängd än tre år. Att hävda det för t ex datorer och mobiler är knappast nåt problem längre.

/Micke

Loggat


Unikum  september 13, 2011, 02:57:38 PM

Tack Micke!

Gäller det här med kortare tid än tre år även investeringar som kostar mer än ett halvt basbelopp?

När det gäller huvudfrågan resonerar jag som så att ju "sämre" resultat desto lägre skatt. Om jag kan göra en direktavskrivning bör det vara mera gynnsamt eftersom hela beloppet påverkar innevarande års resultat, iställer för att det delas upp över en längre period... Låter det rimligt (eller är jag ute och cyklar)?  ::)


Loggat


mikaelgreen  september 14, 2011, 11:22:42 PM

Ja det stämmer - är det en "korttidsinventarie" (kortare livslängd än tre år) spelar det ingen roll hur mycket det kostar. Och mjukvara är förresten alltid direktavskrivning.

Man brukar väl normalt resonera som du gör. Undantaget är om du redan har ett lågt resultat i år och kommer att tjäna betydligt mer pengar nästa år - då tjänar du på att skjuta avdragen till nästa år.

/Micke

Loggat


Unikum  september 15, 2011, 09:46:41 AM

Tack... Då känner jag mig trygg i mitt resonemang!  :)


Loggat