Hur stor andel av bolag använder traktamente?  (läst 7303 gånger) Skriv ut

1 B


Freda  november 11, 2010, 08:05:31 AM

Hej! Tänkte höra ifall någon skulle kunna uppskatta, mellan tummen och pekfingret, hur stor andel av alla bolag med anställda som reser i tjänst väljer att betala ut traktamente? Kanske någon som har administrerat lön på flera företag och har en känsla för detta? Vilken typ av bolag använder traktamente och vilka gör det inte? Tack!

Loggat


TimFaste  november 11, 2010, 09:47:58 AM

Skulle tänka mig att det är den absoluta majoriteten. Alternativen är att resa "mot räkning" (d.v.s. alla utlägg för kost etc. under tjänsteresor betalas av företaget och beloppen regleras mot avdragsgilla och inte avdragsgilla traktamenten, som alltså blir lön, samt förmånsvärden) eller att den anställde yrkar avdrag i deklarationen för sina resor i tjänsten.

Det är nog god personalvård att hantera den här fråga på det sedvanliga sätt som är reglerat både i avtal och skatterätt. Gällande kollektivavtal kan dessutom innebära att traktamenten ska betalas ut med högre belopp eller i situationer där skatterätten inte ser det som traktamente utan som lön.

De som varken betalar ut traktamenten eller låter sina anställda resa mot räkning representerar nog en grupp företagare som anser anställda vara något nödvändigt ont.

Loggat


Freda  november 16, 2010, 11:47:16 AM

Jag får också känslan av att de flesta företag betalar ut traktamente. Det finns dock branscher där det inte verkar vara så vanligt, exempelvis bland advokater. Även inom företag där i princip bara företagsledningen reser bortses ofta från traktamente. En gemensam nämnare antar jag är att dessa personer är högavlönade och får en implicit ersättning för resor i tjänst genom sin lön. Alternativt anser de anställda i dessa fall att traktamente utgör en förhållandevis liten ersättning och därmed bryr man sig inte om att kräva någon. Är det en rimlig slutsats att dra?

Loggat


TimFaste  november 17, 2010, 09:47:47 AM

Du har nog en poäng där. Däremot tror jag nog att speciellt högavlönade är allergiska mot att betala något själva  ;) så jag skulle nog tänka mig att alla privata utlägg betalas av företaget och så får löneavdelningen hantera förmånsvärden m.m.

Loggat