ej fiktiv moms vid momsfri eu-försäljning?

Startat av jejja, juli 08, 2010, 01:07:17 PM

Föregående ämne - Nästa ämne

jejja

Jag har sålt varor och tjänster till ett annat företag inom EU som åberopat sitt VAT-nummer, jag har alltså inte lagt på någon moms.

När jag letar efter hur detta ska bokföras finns det olika svar. Ibland ska ingen fiktiv moms upprättas, medan andra säger att det ska göras.

Exempel: http://www.bokforingstips.se/artikel/bokforing/tjansteforsaljning-eu.aspx  har ingen debitering av fiktiv moms vid försäljning, däremot vid inköp från annat EU-land.

Vad är rätt här? Jag började att kreditera 2614 och 2615 med 25% fiktiv moms och debitera 2645, men det kanske inte ska göras?

Eller kan man välja som man vill? T.ex. om man vill ha bättre koll på eu-momsen kan man göra detta, men annars behövs det inte?

TimFaste

DU ska INTE bokföra någon moms alls! Den som ska ta upp in- och utgående moms är kunden!

Det är när du själv köper från annat EU-land som du ska redovisa den utgående momsen och - om du har rätt till momsavdrag - dra av samma belopp som ingående moms.

Reglerna innebär att KÖPAREN övertar momsredovisningsskyldigheten för "försäljningen" - d.v.s. inköpet - till sig. Därför kallas det också för OMVÄND beskattning.