Bokslut hur man går tillväga och vad man ska tänka på

Startat av Peter120, mars 23, 2010, 08:39:47 AM

Föregående ämne - Nästa ämne

Peter120

Ska gör mitt första bokslut och märker att det är svårare än vad jag trodde.

Finns det någon bok hemsida som bra förklarar hur man gör ett bokslut i ett litet AB.

Har kommit en bra bit men det är lite kvar att göra och vill inte få en massa överaskningar och krångel med revisor och skatteverket.

Vad tittar revisorn på, vad ska man tänka på.

Tack på förhand

TimFaste

Ett förslag: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170275726

Det är ett så omfattande ämne att du måste studera ämnet grundligt. Samråd gärna med revisorn så att du verkligen gör de jobb som minskar revisionskostnaderna.

Mallan

Upprätta en bokslutspärm, med register gärna 1-31, sätt i företagsförsäking, kontrolluppgifter, f-skatt o andra skatteinformation, exp flika 1 företagsförsäkring, flik 2 balans, flik 3 resultat, ta sedan från konto 1000-2999 och sätt i övriga upplysningar som revisorn behöver ha,  ta kopior på inventareir och sätt under flik 1200, samt hur avskrivningarna är gjorda under året och har du ett anläggningsregister dra ut lista och stämm av så att konton stämmer.  stäm av moms 26XX mot huvuvdbok och vad som registerats hos skatteverket, ta kopior på alla momsrapporetr och sätt under flik 26, lika dant för 2700 arbetsgivaravg o källskatt.  har du upplupna intäkter sätt in dessa under 1780 och upplupna kostnader under 2900. Revisorn kollar även om 5461, har några stärre summor då de bör vara under 10000, så detta kan man göra ett utdrag på.  Du kan även  köra ut 7410 och räkna ut att den särskilda löneskatten blivit riktigt 24,26% av summan på 74XX. lycka till!

Acka

Bara en liten kommentar till denna fråga: När man tittar på antalet besökare, då förstår man hur intressant frågeställningen är. Har man dessutom en liten EF, så kanske man inte kan motivera sig att betala för en revisor/redovisningskonsult. Visst måste det väl ändå finnas "ett enkelt körschema" man kan gå efter? :-\ ::)

Mvh
Acka

TimFaste

För en enskild firma kan många som saknar redovisningsutbildning göra bokslut med hjälp av Skatteverkets instruktioner eller annan lämplig litteratur.

Men detta handlade om ett litet AB - och då ställs högre krav!

Bokföringsnämnden gav 2008 ut en skrift som innehåller BFNAR 2008:1 (s.k. K2-reglerna) med Lagregler och allmänna råd, Kommentarer och Exempel. Det är en liten bok i A4-format och innehåller nästan 270 sidor! K1-reglerna för en enskild firma är ett par häften med exempel och illustrationer.

Acka

Där ser man, det kan vara lätt att missa något, som jag i det här fallet, missade att frågan var ställd ang ett AB. Dock fick svaret mig att ställa en ny fråga; K1-reglerna (beträffande EF), vad betyder K1 och var får man tag på dessa blanketter/exempel? ::)

Mvh
Acka

TimFaste

"K" står för Kategori och är en indelning som används för att avgöra vilka kategoribaserade normer från Bokföringsnämnden som ska/kan användas för upprättande av bokslut, eventuell årsredovisning m.m.

Kategori 1: Företag som inte ska upprätta årsredovisning, det vill säga bland andra, enskilda näringsidkare, handelsbolag med endast fysiska personer som delägare samt ideella föreningar. Samtliga K 1 företag ska ha en omsättning som normalt understiger 3 mkr.

Kategori 2: Aktiebolag, ekonomiska föreningar med flera som utgör mindre företag, samt årsbokslutsföretag som inte kan eller vill tillhöra kategori 1.

Kategori 3: Årsredovisningsföretag som utgör större företag, samt företag som enligt kategori 1 och 2 som inte kan eller vill tillhöra dessa kategorier.

Kategori 4: Företag som är noterade eller som frivilligt valt att tillämpa IFRS reglerna (International Financial Reporting Standards).

Begreppet mindre/större företag avgörs fr.o.m. tiden efter 2010-10-31 enligt följande kriterier:
- Nettoomsättning  80 mkr
- Balansomslutning 40 mkr
- Antal årsabetare   50
Ett företag är större företag om man för vart och ett av de senaste två åren överskrider minst två av ovan angivna gränsvärden. Det ska vara samma gränsvärden som överskrids två år i rad. I annat fall är man ett mindre företag.