Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

Nystartat företag eget kapital/skuld

Startat av martins, juni 09, 2009, 05:49:53 PM

Föregående ämne - Nästa ämne

martins

Hej Jag har letat runt på nätet o hitta detta intressanta företaget.

Jag har precis startat mitt företag som enskild näringsidkare. Och tagit hjälp av visma som bokföringsprogram.

Jag har haft en del diskutioner med skattemyndigheterna och saken gäller investeringar som gjordes 2008. Dem har gett mig klarhet att jag får dra av momsen för det.

Min fråga kommer då hur ska jag bokföra detta? Det gäller 2008.

Sedan har jag gjort en del investeringar under året som jag har betalat för mina egna skattade pengar. Kan jag på något sätt plocka ut dem pengarna för intäkter jag har haft i år. Dvs ett eget uttag. Har försökt hitta svar på nätet men tyvärr ingen framgång. Kontakt är tagen med revisor men vill helst slippa den utgiften då jag har väldigt få fakturor.

Fredrik Stigsson

Hej!
Som nystartad företagare så får man ta med utgifter som man haft under föregående kalenderår och fram till att verksamheten startade, se enligt utdrag från Skatteverkets hemsida nedan.

Om du har haft utgifter innan verksamheten kommit i gång får du dra av dem förutsatt att
• det gäller inköp under startåret och året före, dvs. om verksamheten kom i gång i slutet av 2008 får du dra av de utgifter du haft under 2007 och 2008
• det är en sådan kostnad som du skulle få dra av också efter att verksamheten kommit i gång, dvs. den behövs för din verksamhet
• du inte dragit av utgiften tidigare t.ex. i en annan verksamhet


I ditt bokföringsprogram så anger du datumet när verksamheten startade som startdatum för det första räkenskapsåret och den sista december som slutdatum. Därefter bokför du in de investeringar du gjort och den ingående moms som hör till dessa investeringar som verifikationer i det nyligen skapade räkenskapsår.

Om du betalar företagets utgifter med egna pengar så bokför du detta som en egen insättning, se nedanstående exempel.

Exempel: vi antar att du köpt in en kontorsstol för 1 250 inklusive moms med egna pengar
2018 Egen insättning; Kredit; 1 250
2640 Ingående moms; Debet; 250
5410 Förbrukningsinventarier; Debet; 1 000

Du kan sedan plocka ut pengar ur företaget genom att göra egna uttag, exempelvis om du sedan att du haft intäkter på 1 250 inklusive moms så tar du ut dessa pengar och bokför det som ett eget uttag.

1930 Checkräkning; Kredit; 1 250
2013 Eget uttag; Kredit; 1 250

Eftersom vinsten i detta fall är noll (1000-1000) och även momsskulden är noll (250-250) så kommer du inte behöva betala någon skatt när det gäller dessa transaktioner.