Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

Egen "insättning" - varulager

Startat av Gustafsson, augusti 18, 2011, 06:52:05 AM

Föregående ämne - Nästa ämne

Gustafsson

Hej.

Jag ska strax öppna en webbutik igen. Har koll på det mesta.
Men hur gör man om man har ett eget privat lager som man skulle vilja sätta in i firman. Det är inte beganade saker. Lagervärdet skulle jag uppskatta till 12000 inkl. moms.

Jag använder mig av visma enskilda firman. Har förenklat bokslut.

Fredrik Stigsson

Hej!

Skapa en verifikation där du anger att du som privatperson säljer lagervaror till firman, du skall inte ta ut någon moms på försäljningen. Bokför inköpet som en egen insättning, exempelvis.

2018 Egen insättning; Kredit; 12 000
4010 Varuinköp; Debet; 12 000

Om du använder Visma Enskild firma så antar jag att du skall registrera en utbetalning och kanske också en egen insättning för att kunna slutföra hela transaktionen.

Gustafsson

Antog att det skulle vara något i den stilen. Däremot så behöver man väl inte ange kredit och debet på konton när man använder sig av förenklat bokslut. Det går i alla fall inte att genomför i visma Enskild firma. Jag har inte lyckats hitta det. Det är ju bara en kassabok.

Men hur gör man med kvitton och sånt? Skriver jag bara en vanlig lapp och sätter in i pärmen?
Har även hört på ryktesväg att man behöver någon som kontrollerar värdet på varorna, syftet skulle tydligen vara så att man inte tar en högre summa. Kan detta stämma?

Fredrik Stigsson

Hej!

Men hur gör man med kvitton och sånt? Skriver jag bara en vanlig lapp och sätter in i pärmen?
Ja, du skriver ett eget kvitto. Jag antar att du privat har fakturor avseende inköpen av varorna, dessa fakturor kan du använda för att
bevisa värdet på varorna. Du kan inte sätta priset på varorna hur du vill utan det måste finnas en grund för priset, det måste vara marknadsmässigt.