Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

Tjänstebil

Startat av LS, mars 09, 2018, 10:00:12 AM

Föregående ämne - Nästa ämne

LS

Hej!

Kanske inte direkt någon bokföringsfråga, men jag skulle vilja fråga om det finns några nackdelar med att låta en enskild firma leasa en personbil istället för att ta kostnaden privat. Jag vet inte om jag tänker fel här, men om förmånsvärdet blir ungefär samma belopp som den årliga leasingkostnaden bör det iaf. inte bli några direkta skattemässiga kostnader. Dessutom får man ju dra av 50% av momsen. Möjligtvis är kanske en privat bilförsäkring något mera förmånlig, men finns det några andra argument som talar emot att ha "firmabil"?

Trevlig helg!

/LS

LS

Ingen som har några idéer eller synpunkter här?

Fredrik Stigsson

#2
Hej!

En nackdel med förmånsbil jämfört med privat bil är den skattefria milersättningen. Milersättning för tjänstekörning är skattefri upp till ett visst gränsvärde och milersättning som överstiger skattefritt gränsvärde är skattepliktig. För år 2017/2018 är den skattefria ersättningen för tjänstekörning 18,5 kr/mil om egen bil används, 6,5 kr/mil om tjänstebil som drivs med diesel används och 9,5 kr/mil om tjänstebil som drivs med annat än diesel används.

Du kan dock låta företaget betala drivmedlet, privat körning blir då förmånsbeskattad.

LS

#3
Tackar!

Om det är den skattefria milersättningen som är den största fördelen med att "köra privat" känns det nog som att möjligheten att dra av moms och ta alla kostnader på företaget är en större fördel.

Det kanske finns andra argument (för eller emot)... Kul om det kunde bli en liten debatt här i så fall.  :D