Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

Lagervärdering och tingad vara

Startat av Cordula, november 21, 2016, 10:09:15 AM

Föregående ämne - Nästa ämne

Cordula

Valpar av hunduppfödare. Han har två kullar som är leveransklara i början av januari. Normalt är det så att folk betalar handpenning några veckor innan avhämtning/ leverans, och nu vet jag inte riktigt hur jag ska göra.

Handpenningen kommer december. Leverans och slutbetalning i januari. Enligt min uppfattning borde jag då boka slutbetalningarna som kundfordringar så att det hamnar i det gamla året. Men hur ser det då ut med inventeringen? De där valparna får ju egentligen inte ingå i lagervärdet den 31 dec, får man helt enkelt "boka bort" dem? Inventering är inventering, man tittar ju vad som finns kvar. Men finns de där valparna egentligen kvar? Hamnar inkomsten i det gamla året behöver ju lagerkostnaderna också göra det.

Det handlar om ganska stora belopp. Uppfödaren säger att det kan bli 200.000 kr, det behöver alltså bli rätt. Hur gör jag?

Fredrik Stigsson

Hej,

handpenningen är inte en intäkt om valparna inte har levererats till kund. En intäkt är det monetära värdet av utförda prestationer under en period, om valparna inte har levererats så har det inte förekommit någon prestation. En prestation kan avse leverans av varor eller utförande av tjänster.

Handpenningen tas upp som en intäkt när prestationen har utförts och då tas även kostnaden för sålda varor upp som kostnad i resultaträkningen.


Cordula

Men hur bokför jag handpenningen då? Som skuld till kunden?

Fredrik Stigsson

Hej,

handpenningen bokförs som en skuld till kunden. Handpenningen är dock momspliktig och du kan därför använda exempelvis konto 2421 Förskott från kunder, 25 %, detta konto skall då ha en momskod kopplad till sig.

Exempel:
1930 Bankgiro; Debet; 12 500
2611 Utgående moms, 25 %; Kredit; 2 500
2421 Förskott från kunder, 25 %; Kredit; 10 000

Cordula

Nu känner jag mig lite vilse. Jag har börjat bokföra mot förskott av kund men vet inte riktigt hur det ska gå till med momsdeklarationen då. Det är ju inget försäljningskonto som krediteras, alltså hamnar beloppet ju inte under momspliktig försäljning?! Är det inte lämpligare att hoppa över momsen och ta in den i januari istället?

Fredrik Stigsson

Hej!

Förskottet kommer med i momsrapporten som momspliktig försäljning om du har en momskod för momspliktig försäljning kopplad till konto 2421.