Ackumulerat underskott i enskild firma - överlåtelse av näringsfastighet  (läst 2538 gånger) Skriv ut

1 B


Kent Mattison  oktober 18, 2016, 12:54:05 PM

Hej!

Jag har ett prekärt problem med en skogsägare i enskild firma som vill lämna över fastigheten till sina barn. Ägaren har ett ackumulerat underskott på ca 540 000 kr i näringen.

Finns inte möjlighet att få fram denna intäkt från skogen då den sedan tidigare är hårt avverkad.

Finns det nån som har tips vad man göra för att utnyttja detta underskott. Vore ju tråkigt om underskottet går förlorat.

Tacksam för input/förslag.

Loggat


Fredrik Stigsson  oktober 21, 2016, 09:02:35 AM

Hej,

1. Om barnen bildar ett aktiebolag och köper fastigheten från den enskilda firman så behöver det kanske inte uppstå något underskott.
2. När en enskild firma avregistreras med ackumulerade underskott så får det kvarvarande underskottet dras av till 70 procent i inkomstslaget kapital. Avdraget gör du i nästa års inkomstdeklaration.

Utdrag från skatteverkets hemsida:
Om det uppkommer ett underskott som du inte utnyttjat, t.ex. som allmänt avdrag, ska det dras av till 70 procent i inkomstslaget kapital. Avdraget gör du i nästa års inkomstdeklaration.

I e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 ska du då redovisa underskottet under avsnittet Övriga kapitaluppgifter m.m. som du hittar under menyvalet Bilagor. I pappersdeklarationen drar du av underskottet vid punkt 8.4. Du ska inte lämna någon NE-bilaga det år du gör underskottsavdraget.

Observera att du ska föra in hela underskottet. Skatteverket kvoterar det sedan till 70 procent. Om du vill kan du fördela underskottet på tre år, nästa års deklaration och de två därefter följande deklarationerna.

Det finns vissa avdragsbegränsningar, t.ex. om uttagsbeskattning inte skett (vid ombildning), vid konkurs eller ackord.

Loggat