Kvittning av underskott för nystartad verksamhet  (läst 2613 gånger) Skriv ut

1 B


markstrom  maj 01, 2016, 05:17:01 PM

Jag har ett HB tillsammans med min fru. Startade 2014 då det inte fanns någon verksamhet. Under 2015 har vi bara köpt tjänster och därmed gjort ett underskott. Vårt kapitaltillskott har varit exakt detsamma som förlusten.

Min fråga är om jag kan nyttja Kvittning av underskott för nystartad verksamhet och hur jag isåfall går tillväga (dvs vilken ruta ska jag fylla i och vilken blankett)


Loggat


Fredrik Stigsson  maj 04, 2016, 02:24:46 PM

Hej!

Ja, du kan göra avdrag för utnyttjat underskott i din privata inkomstdeklaration.

Om du har enskild näringsverksamhet eller är delägare i handelsbolag har du rätt att kvitta underskott av aktiv näringsverksamhet mot övriga förvärvsinkomster, t.ex. tjänsteinkomster, som ett allmänt avdrag. Du får göra avdrag startåret och de följande fyra åren. Det innebär att du måste ha startat din verksamhet 2011 eller senare för att kunna få avdrag för underskott beskattningsåret 2015.

Avdrag får göras med högst 100 000 kronor per år. Om ett underskott överstiger 100 000 kronor får överskjutande del sparas och i stället dras av nästkommande år eller utnyttjas mot framtida överskott i näringsverksamheten. Om du någon gång under de senaste fem beskattningsåren före verksamhetens startår, direkt eller indirekt bedrivit en likartad verksamhet, får du inte kvitta underskott av den nystartade verksamheten mot övriga förvärvsinkomster.
(Skatteverket)

Det här gör du i blankett N3A – Andel i handelsbolag – Fysisk person och dödsbo vid punkt 31a. Allmänt avdrag. Vid konstnärlig eller nystartad näringsverksamhet utnyttjat underskott (för även beloppet till p. 14.1 i INK1).

Loggat