Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

Elimineringar från år till år

Startat av Poperick, mars 21, 2012, 05:16:51 PM

Föregående ämne - Nästa ämne

Poperick

Hej,

Elimineringar som görs pga internvinster och kursdifferenser och vad det nu kan vara i koncernredovisningen ett år måste ju rimligtvist följa med nästa år också.

Ex. Om ett dotterbolag sålt varor med vinst till ett moderbolag så ligger ju den vinsten i dotterbolagets fria kapital och måste elimineras varje år framåt. Eller har jag fel?

Är det inte bökigt praktiskt att hålla koll på allt detta?

Finns det några bra läroböcker inom koncernredovisningen som tar upp detta. De böcker jag läst behnadlar endast vad som sker år ett men inte hur eliminergarna som görs hanteras kommande år.

Mvh,
Poperick

Fredrik Stigsson

Hej,

om du använder ett program för koncernredovisning så blir det lättare att hantera uppgifter som skall följa med mellan år. Du kan ladda hem en demoversion av Visma Koncern för att få en bättre uppfattning.

Poperick

Tack, ska kika på det.

men jag tänkte mest förstå hantverket. Tänker mig ett stort koncernlakan i excel för att se samtliga elimineringar visuellt.

Förmodligen får man väl lägga till en kolumn som heter ingående elimineringar, så att tidigare års elimineringar hänger med. Sedan kör man på med årets som vanligt. Eller?

Fredrik Stigsson

Hej,

ja du kan lägga upp kolumner för ingående balans, justering (perioden) och utgående balans avseende elimineringar. Du kan hitta exempel på konteringar i koncernredovisningen här. Dessa exempel kommer nog att ge dig insikt i själva hantverket. Det är ju balansräkningens ingående elimineringar som du måste föra med dig mellan år.