Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

momsfri försäljning på pressbyrån?!

Startat av jejja, januari 30, 2012, 05:00:36 PM

Föregående ämne - Nästa ämne

jejja

Jag köpte just ett års abbonemang på Spotify på pressbyrån.

Döm om min förvåning när det står Moms 0%.

Är detta riktigt? Jag antar de gör så för att spotifytjänsten tillhandahålls av Spotify LTD i UK, och de bara förmedlar detta... men de har dessutom tagit ut 5 kr i serviceavgift.

Själv hade jag räknat med att dra av 25% i moms på hela summan  >:(

Är detta verkligen rätt, kan man sälja utan moms om man vill?

Fredrik Stigsson

Hej,

jag antar också att det beror på att pressbyrån bara förmedlar spotify tjänsten och deras intäkt är då 5 kr i serviceavgift. Var det moms på serviceavgiften?

bokmalen

Jag vill minnas att digitala tjänster som kommer utanför Sverige är momsbefriad. Jag kollade upp detta (skatteverkets hemsida) när jag köpte mjukvara som levererades via nedladdning från utlandet. Det måste dock synas på kvittot att det är utfärdat i ett annat land (utländsk andress).

Detta var ju ungefär 2 år sedan så reglerna kanske har ändrats. Min revisor godkände det i bokföringen iallfall...

Acka

Vill bara inflika en liten kommentar, det gäller t ex vid köp av kontantkort på Pressbyrån. Där framgår inte heller någon moms. Enl en bokförings-lärare jag haft kontakt med, så har man enl lag rätt att själv räkna ut (och sen bokföra) korrekt moms på belopp under 200 kr som normalt ska momsas. Kontantkortet är alltså inte momsbefriat i sig.
Mvh
Acka

LS

Ang. kontantkort så tror jag inte att man får dra av själva inköpet alls. Istället ska man begära ut månadsutdrag från operatören, där avgifter och moms framgår, som man sedan använder som underlag i bokföringen. Denna kostnad redovisar man alltså i "efterskott".