Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

balansräkning, skattekonto

Startat av jejja, september 12, 2011, 12:57:31 PM

Föregående ämne - Nästa ämne

jejja

Hej,

Sitter och gör mitt andra bokslut (aktiebolag) och har lite bryderi över skattekontot i balansräkningen. Jag deklarerar skatt och moms en gång per år i deklarationen.

2010-04 gick första räkenskapsåret ut, och jag deklarerade detta i maj 2011.

2011-04 gick andra räkenskapsåret ut, och jag gör nu bokslutet/årsredovisning. MEN jag har av naturliga orsaker inte fått något skattebeslut för 2010-04, vilket gör att i bokslutet jag gör nu så finns den preliminärdebiterade skatteinbetalningarna fortfarande kvar på konto 1630 bokade mot 2519, och momsredovisningen för båda åren på 2650.

Är detta korrekt, eller ska balansräkningen nu korrigeras för föregående års balans? Har ju som sagt inget skattebeslut ännu att boka bort detta mot...  Bör man ta upp detta förhållande i "noterna"?

MVH

mikaelgreen

Jäpp, det blir så med brutna år (och ibland med kalenderår) att man har två års skatteskuld/-fordran i balansräkningen. Vissa delar upp det på olika konton för olika år (t ex 2510 för årets skatteskuld och 2511 för förra årets skatteskuld), andra använder samma konto men noterat såklart i bokslutsspecarna vad som tillhör var. Om man sedan har separata konton för prelskatt, skatteskuld, momsskuld och särskild löneskatt, eller poolar ihop allt på ett konto, är också upp till var och en.

Du ska inte ta upp detta i noterna i årsredovisningen, om det var det du menade. Däremot som sagt gärna i bokslutsspecarna, dvs specarna av alla balansposter som man brukar göra i bokslutet.

/Mickw
Accountfactory.com - Papperslös redovisning till fasta priser för småföretag.

jejja

Aha, ja det verkar ju logiskt  :)

En följdfråga: Jag har ju betalat in preliminärskatten till staten, och kan logga in och se en balans på det kontot.

Men under vilken post ska det läggas i årsredovisningen? Som "kassa och bank" eller under "Övrig fordran"?

Egentligen kan man väl se skattekontot som ett bankkonto (man kan betala in och begära utbetalning av överskjutande belopp) fast som skatteverket har tillgång till.

Eller ses det en fordran mot skatteverket eftersom jag inte fått taxeringsbeslutet ännu? Å andra sidan motsvarar ju balansen vad jag själv räknat ut att jag ska betala i skatt, så det är väl mer en förskottsbetald skuld...

hmm... lite klurigt men borde vara ganska standard tillvägagångssätt, nått som alla bolag måste göra :-)

mikaelgreen

Hmm, jag undrar om vi pratar om olika saker.

Skattekontot är ditt konto hos SKV som kan liknas vid ett bankkonto, men det bokförs på 1630 och hamnar i kategorin Övriga kfr fordringar i ÅR.

Din prelskatt dyker upp som en minuspost på skattekontot varje månad, vilket bokas i kredit på 1630 och i debet på 1640/2510/2519 el dyl. Samtidigt betalar du förmodligen in motsvarande belopp på skattekontot, dvs det bokförs på t ex 1630(D) och 1930(K). Din fordran på inbetald prelskatt ligger alltså bara i saldot på 2510 (eller vilket konto du nu använder), inte på skattekontot. Saldot på skattekontot bör idealt sett konstant ligga runt noll. Och din inbetalda prelskatt är mycket riktigt en fordran på SKV.

/Micke
Accountfactory.com - Papperslös redovisning till fasta priser för småföretag.

jejja

#4
Citat från: mikaelgreen skrivet september 19, 2011, 07:36:13 PM

Skattekontot är ditt konto hos SKV som kan liknas vid ett bankkonto, men det bokförs på 1630 och hamnar i kategorin Övriga kfr fordringar i ÅR.

Japp, hänger med där.

Citat från: mikaelgreen skrivet september 19, 2011, 07:36:13 PM

Din prelskatt dyker upp som en minuspost på skattekontot varje månad, vilket bokas i kredit på 1630 och i debet på 1640/2510/2519 el dyl. Samtidigt betalar du förmodligen in motsvarande belopp på skattekontot, dvs det bokförs på t ex 1630(D) och 1930(K). Din fordran på inbetald prelskatt ligger alltså bara i saldot på 2510 (eller vilket konto du nu använder), inte på skattekontot.

Ja, det är ju logiskt. Jag tror min förvirring ligger i att det är en stor summa i saldot på skattekontot... (eller ja, stor och stor, ca 60000 iallafall).

Citat från: mikaelgreen skrivet september 19, 2011, 07:36:13 PM
Saldot på skattekontot bör idealt sett konstant ligga runt noll. Och din inbetalda prelskatt är mycket riktigt en fordran på SKV.

... som kommer ifrån att min prel skatt från första året var ca en fjärdedel av den slutliga skatten pga sent beslutade återföringar av periodiseringsfonder, så jag gjorde en fyllnadsbetalning i februari med kvarvarande skatt, men den har förstås inte blivit debiterad än (nån gång i december).

Min arbetsgång är iallafall att betala in preliminärskatten runt den 10e varje månad och bokför detta på 1930 och 1630. När debiteringen sker hos SKV så bokar jag 1630 mot 2519 (debiterad prel F-skatt).

"övriga fordringar" i ÅR borde alltså vara summan av skattekontot 1630 och den debiterade f-skatten (2519), dvs allt som betalats in till SKV men som de inte beskattat ännu.

Fast då balanserar inte tillgångar mot eget kapital och skulder, eftersom jag dragit av den debiterade f-skatten på skatteskulderna... hm... den ska alltså inte vara med där då, utan "Kortfristiga skulder / Skatteskulder" ska bara vara den beräknade skatten och momsskulden. Tänker jag rätt då? :)
mikaelgreen

Jäpp, en fyllnadsinbetalning (utan att man ber SKV göra en extra prelskattedragning) innebär att skattekontots saldo kommer att vara rätt högt fram tills slutskattebeskedet.

Din arbetsgång låter bra.

Mja, "Övriga fordringar" i ÅR är summan av ett gäng olika kfr fordringar, t ex 1610, 1630, 1640, 1650, 1680, 1684 mm. Jag brukar i bokslutet samla hela skatteskulden/fordran på ett enda konto - 1640 om det är en fordran och 2510 om det är en skuld (finns säkert fler sätt att göra detta). Om det blir 1640 så ingår den i Övriga fordringar i ÅR och om det blir 2510 ingår den i Skatteskulder i ÅR. Om saldot på 1630 är negativt lägger jag den på 2850 och då tror jag den ingår i Skatteskulder i ÅR också.

Och i skatteskulden/fordran ingår följande:
Årsmoms
Inkomstskatt
Fastighetsskatt
Särskild löneskatt på pensionskostnader
Minus prelskatt

/MIcke
Accountfactory.com - Papperslös redovisning till fasta priser för småföretag.