Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Meddelanden - TimFaste

#61
Löpande bokföring / SV: Bokföra momsfrii
februari 08, 2011, 10:02:49 AM
Ja, om du hade lagt inköpet i debet på 1790 kan det väl fungera.
#62
De har ju tillgång till huvudboken och kan kontrollera alla underlagen. Jag har inte drabbats av några problem ännu, och om jag gör det så tolkar jag nog det mer som att revisorn behöver läsa på lite :D
#63
Löpande bokföring / SV: tävling blogg
februari 07, 2011, 04:13:15 PM
Om du köpt in varorna så finns det inget behov av att bokföra en utleverans som gäller en bortskänkt vara. Och om du vill bokföra händelsen så kan du bokföra enligt principerna i detta förslag:

Kredit 4010 Inköp varor
Debet 5960 Varuprover, reklamgåvor

Rabattkoden blir lite samma sak. Antingen bokför du nettoförsäljningen efter avdrag för rabatten eller också enligt den här modellen

Kredit 3010 Försäljning
Debet 3730 Lämnade rabatter
Kredit 2610 Moms (på nettobeloppet efter avdrag för rabatt)
Debet ???? Kundfordringar eller bank eller hur du nu jobbar
#64
Löpande bokföring / SV: Avskrivningar
februari 07, 2011, 04:06:56 PM
BFNAR 2001:3 punkt 6.1 "Avskrivning ska ske fr.o.m. den tidpunkt då tillgången är  färdig att tas i bruk.

Denna anvisning gäller dock inte om man redovisar enligt K1-reglerna!
#65
Löpande bokföring / SV: Bokföra momsfrii
februari 07, 2011, 03:57:22 PM
Oftast innebär en avyttring av rörelsen att man säljer bort maskiner, inventarier kundregister m.m. Av det skälet tar man ofta försäljningen i olika steg som innebär att man i första läget tömmer de tillgångs- och skuldkonton som köparen övertar. Man kan säkert göra på olika sätt, men jag har ofta valt att göra på det här sättet (visar några exempelkonton):

1220 Inventarier (krediterar saldot på kontot eller anskaffningsvärdet på de inventarier som ingår i affären)
1229 Ack avskr inventarier (debiterar saldot eller de ackumulerade avskrivningarna på avyttrade inventarier)
1460 Lager av handelsvaror (krediterar saldot på kontot eller bokfört värde på sålt varulager)
2350 Andra långfr skulder (om kunden övertar ett lån som ingår i rörelsen)
1940 Bank (debet erhållen likvid; bokförs på det konto dit pengarna förs som 1930/1940/2330 eller motsvarande)
3970 Vinst vid avyttr tillg (mellanskillnaden mellan erhållen köpeskilling och det bokförda värdet på avyttrade tillgångar)

Man kan som säljare få "betalt" i form av reversfordringar, aktier eller på annat sätt, men den bokföringen motsvarar insättningen på bank.

Om försäljningen innebär en förlust så bokförs den på 7970 Förlust vid avyttr tillg.
#66
Betydelsen som ligger i ordet "tillåtet" är ju ganska stark. Om något inte är tillåtet så är det förbjudet! Men ok - vi använder den vokabulären! Då ska vi också känna till att flera regelverk är inbegripna. Aktiebolagslagen och Inkomstskattelagen och i händelse av konkurs kommer ytterligare avväganden in.

En strikt tillämpning av gällande regler säger att de enda metoderna för överföring av pengar från ett aktiebolag till dess ägare är: a) lön, b) utdelning och c) nedsättning av aktiekapital (eller likvidation).

Allt därutöver är av ondo! I praktiken finns ju ändå många modeller. De vanligaste - förutom rena lagbrott - är kanske:

- att ägaren använder firmans kreditkort för privata inköp och att beloppen sedan dras vid nästa lönetillfälle samt
- att ägaren har lånat in pengar och får tillbaka räntor och amorteringar.

När det gäller kreditkortssituationen är det kanske framför allt Skatteverket som är känslig för s.k. "förbjudna lån", men om man utan dröjsmål reglerar skulden så uppfattas det i allmänhet som ok. Att ha lånat in pengar och få tillbaka räntor och amorteringar är ju helt i sin ordning.

Att å andra sidan under räkenskapsåret ha ett "förbjudet lån" som regelmässigt nollställs vid bokslutstillfället för att sedan dyka upp igen under nästa år är ett brott som kan leda till beskattning och skattetillägg.

Uppläggningen hos din uppdragsgivare "Em" är som jag ser det klart olämplig! Å andra sidan tycks det ju som om ägaren gått in med väsentliga belopp ur egen börs. Kundernas inbetalningar till honom privat blir då som när man överlåter sina kundfordringar till ett finansbolag. Så det är möjligt att det är försvarbart.

Men jag tycker ändå inte att det är en bra lösning. Njae, vi får för din skull hoppas att det rättar till sig med det snaraste.
#67
Löpande bokföring / SV: Bokföra valutakursförlust
februari 02, 2011, 07:57:52 AM
Förlusten ska hamna i debet. Kikis konteringsbeskrivning är korrekt. Visade ditt program att det var "fel" eller var det en "varning". Ibland finns det inställningar i kontoregistret som skapar varningar.
#68
Löpande bokföring / SV: Bokföra friskvård massage AB
februari 02, 2011, 07:54:41 AM
"tycker man"??? Ack ja, om det hade räckt.  ;D ;D Men om det inte är "man" som tycker, utan Skatteverket, då kan det ha bindande verkan. Här följer ett exempel på vad Skatteverket "tycker":

"Erbjudande om motion ska rikta sig till företagets hela personal. Det innebär att förmånen blir skattepliktig, om den utformas på ett sådant sätt att den i praktiken begränsar sig till en liten grupp anställda.  Formerna för hur motionen kommer de anställda till del är däremot normalt av underordnad betydelse. Exempelvis kan man tänka sig särskilda arrangemang för tillfälligt anställda (prop. 2002/03:123 s. 15). Det kan finnas skäl att medge särlösningar för en funktionshindrad, som t.ex. innebär att denne kan utöva sin friskvård i bostaden."

Detta gäller också massage m.m. Se här vad Skatteverket vidare "tycker":

"Friskvårdsaktiviteter
Skattefriheten omfattar endast motion eller annan friskvård av mindre värde och enklare slag. Det kan gälla t.ex. gymnastik, styrketräning, bowling, racketsporter som bordtennis, tennis eller squash. Träning med en personlig tränare anses inte som enklare slag av motion. Till det skattefria området bör räknas vanliga lagidrotter som t.ex. volleyboll, fotboll, handboll och bandy. Andra former för utövande av motion och annan friskvård är t.ex. spinning, tai chi, qigong och olika former av yoga — även graviditetsyoga. Som friskvård räknas också kostrådgivning, information om stresshantering och s.k. kontorsmassage (prop. 2002/03:123 s. 14—15). I begreppet kontorsmassage ryms olika behandlingar som är avstressande, eller som syftar till att förebygga och motverka ömhet och stelhet i exempelvis axlar, armar, nacke eller rygg som kan uppkomma i samband med ensidigt arbete. Förutom vanlig kroppsmassage kan nämnas exempelvis rosenterapi, akupressur, kinesiologi, zonterapi, ljusterapi, homeopati, och floating rest (se bl.a. skrivelse 2005-04-27, dnr 130 205744-05/111). Även enklare slag av fotvård eller fotmassage kan ses som friskvård.

Som friskvård kan även erbjudas profylaxkurser för blivande föräldrar. "
#69
Löpande bokföring / SV: Bokföra friskvård massage AB
februari 01, 2011, 10:21:27 AM
7621 Sjuk- och hälsovård, avdragsgill

Om alla anställda har samma möjlighet att få massage/ryggbehandling eller vad det nu är så blir det ingen förmån.
#70
Löpande bokföring / SV: Bokföra valutakursförlust
februari 01, 2011, 10:19:29 AM
En liten invändning.

Kursförluster som kan hänföras till rörelsen som sådan som t.ex. kundfordringar och leverantörsskulder bör bokföras på konto 7960 "Valutakursförluster på fordringar och skulder av rörelsekaraktär".

Konton i klass 83 avser den finansiella sektorn med lånefordringar och placeringar.
#71
Löpande bokföring / SV: Tips på konto.
februari 01, 2011, 09:41:01 AM
Vad är det de "säkerhetsrådgiver i". Fastighet, arbetsplatssäkerhet, datasäkerhet?
#72
Kredit 1720
Debet 5615
#73
Det är också bra att i sin egen budgetprocess - oavsett om den är på en enkel eller mer avancerad nivå - tänka i redovisningsenheter.
#74
Kredit 1240: 10 000 kr
Debet 1249:   2 279 kr (om ni har bokfört avskrivningarna på konto 1249 d.v.s.)
Debet 1619: 16 000 kr
Kredit 2974:   8 279 kr

Tror du att du kan använda dig av den här modellen?
#75
Skatt och deklaration / SV: Periodisk sammanställning
januari 25, 2011, 10:53:10 AM
Tyvärr är det nog bara att fnatta på! :(

De kunder som ska redovisa sin EG-försäljning kanske också har lite mer muskler för att hantera sin administration.

Sedan kan man ju notera att det är försäljningen som ska in! Registrering av kundfakturor sker ju ofta i en egen serie - eller via faktureringen - och då går det att få fram underlag för sammanställningen. Resterande bokföring kan tas därefter.