Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Meddelanden - Fredrik Stigsson

#91
Citat från: Snöskottaren skrivet oktober 10, 2016, 01:30:27 PM
Hej, jag ska sälja ett fåmansbolag och bolaget har två ägare (50 % vardera). Det verkat ju vara en djungel så vi måste kanske anlita en expert på detta men min fråga är följande;
Om den ena ägaren vill sälja aktierna till den andra delägaren för det exakta kvotvärdet på aktierna, behöver man då fundera på sparat utdelningsutrymme, vinstbeskattning osv? Säljaren har aldrig arbetat aktivt i bolaget och det har enbart gått med förlust förutom förra året, så det finns nu en balanserad vinst på ca 50 000 kr.

Hej!

Nej, om den ena ägaren säljer aktierna för det han har betalat för dem så uppstår det ingen vinst som behöver beskattas. Det är endast om det blir en vinst som man behöver tänka på sparat utdelningsutrymme.
#92
Hej!

Hur värderar man dessa aktier i bokslutet. Jag kan läsa mig till att nedskrivning får ske men jag hittar ingenstans om HUR man värderar dessa aktier. Vad bestämmer värdet?
Onoterade aktier värderas med hjälp av de värderingsmetoder som finns på marknaden enligt K2-rekommendationen. Man kan exempelvis värdera ett företag genom att beräkna substansvärdet, avkastningsvärdet eller genom att diskontera framtida kassaflöden. En substansvärdering ger den mest försiktiga värderingen då en sådan här värdering inte innehåller så mycket uppskattningar som de andra värderingsmetoderna. Substansvärdet är värdet av justerat eget kapital när tillgångar och skulder har värderats till verkligt värde, med justerat eget kapital menas eget kapital plus 78 % (1 - bolagsskatt) av obeskattade reserver.

Utdrag från kapitel 11 i K2-rekommendationen för aktiebolag
11.15. Vid en nedskrivningsprövning ska det redovisade värdet på en finansiell anläggningstillgång som saknar noterad kurs jämföras med ett värde beräknat enligt de metoder som används på marknaden för att värdera respektive typ av tillgång.

Om man skriver ner värdet på dessa aktier, hur bokförs det då och hur ska detta sedan se ut i deklarationen och årsredovisningen sedan?
Hur det här bokförs beror på om innehavet är ett koncernföretag, ett intresseföretag eller ett annat företag. Om vi antar att det handlar om ett dotterföretag där det ägande företaget innehar mer än 50 % av rösterna.

1318 Ackumulerade nedskrivningar av andelar i koncernföretag; Kredit; 10 000
8072 Nedskrivningar av andelar i dotterföretag; Debet; 10 000

Nedskrivningar av finansiella anläggningstillgångar är inte skattemässigt avdragsgilla. Uppskrivningar, kapitalvinster och utdelningar avseende näringsbetingade andelar är inte skattepliktiga i inkomstdeklarationen. Nedskrivningar och kapitalförluster avseende näringsbetingade andelar är inte skattemässigt avdragsgilla i inkomstdeklarationen.
#93
Hej,

jag tycker att du skall släppa det här och gå vidare.
#94
Löpande bokföring / SV: Periodisering eller inte?
september 19, 2016, 08:50:12 AM
Hej,

uppskatta den ekonomiska livslängden utifrån bästa förmåga och om hyresvärden säger upp avtalet innan det att förbättringsutgifterna har blivit fullständigt avskrivna så får ni kostnadsföra det kvarvarande värdet som ännu inte blivit avskrivet. En avskrivningstid om 4 år låter rimligt med tanke på att avtalstiden är 4 år men det är ni som får göra den här bedömningen.
#95
Löpande bokföring / SV: Periodisering eller inte?
september 16, 2016, 11:45:32 AM
Hej,

i och med att arbetet avser en hyrd lokal så handlar det här om förbättringsutgifter på annans fastighet (ej reparationer). Huvudregeln enligt K2 är att en korrekt nyttjandeperiod bedöms för varje tillgång. Det är däremot tillåtet att bestämma avskrivningstiden till vissa angivna perioder.

Utdrag från K2
10.6. Förbättringsutgifter på annans fastighet ska redovisas som en materiell anläggningstillgång i posten Förbättringsutgifter på annans fastighet, om nyttjanderättshavaren bekostat utgifterna och övriga förutsättningar för aktivering är uppfyllda.

10.24. Nyttjandeperioden för förbättringsutgifter på annans fastighet får bestämmas till
a) 10 år för täckdiken, samt
b) 20 år för annan förbättring.
#96
Hej,

det finns en hel del skillnader mellan en enskild firma och ett aktiebolag. Jag kan ta upp några här nedan.

1. Du kan göra egna uttag ur en enskild firma, i ett aktiebolag måste du betala ut lön eller utdelning.
2. I ett aktiebolag måste du upprätta en årsredovisning varje år (kan innebära vissa extra kostnader), du behöver inte upprätta en årsredovisning för en enskild firma.
3. Det är lättare att spara vinstmedel i ett aktiebolag än i en enskild firma, expansionsfonden kan ställa till med många problem.
4. Det är svårare att avveckla ett aktiebolag jämfört med att avsluta en enskild firma. En enskild firma behöver bara avregistreras.
5. Det är lättare att ta in nytt kapital i ett aktiebolag

För en mindre verksamhet så är det smidigare att driva en enskild firma, en enskild firma skall vara en mindre verksamhet. Om du har stora planer för din affärsverksamhet så är det bättre att ha ett aktiebolag.

Det kan innebära problem att ombilda en enskild firma till ett aktiebolag, läs ombildning av enskild firma till aktiebolag. Om du planerar för en växande affärsverksamhet så skall du bilda aktiebolag så fort som möjligt.
#97
Hej!

Dessa 94 SEK som ditt företag har fått tillbaka avseende bolagsskatt påverkar inte det skattemässiga resultatet för aktiebolaget, de påverkar däremot det bokföringsmässiga resultatet. Årets skatt (bolagsskatt) är inte en skattemässigt avdragsgill kostnad, bolagsskatten kan ju inte påverka beräkningen av årets skatt.

Du bokförde:
1630 Skattekontot; Debet; 94
8920 Skatt på grund av ändrad beskattning; Kredit; 94

När du beräknar årets skatt kan du inte ta hänsyn till dessa 94 kr. Dessa 94 kr kommer dock att påverka årets resultat (bokföringsmässiga resultat).

#98
Hej,

om vi gör det enkelt för oss och bortser från ej avdragsgilla kostnader respektive ej skattepliktiga intäkter så blir skatten 220 SEK på 1000 SEK (1000*0,22).

2512 Beräknad inkomstskatt; Kredit; 220
8910 Årets skatt; Debet; 220

Det skattemässiga resultatet beräknas på följande sätt:

+ resultat före bokslutsdispositioner
- bokslutsdispostioner (koncernbidrag, periodiseringsfonder, ersättningsfonder m.m.)
+ schablonränta på periodiseringsfonder
+ ej skattemässigt avdragsgilla kostnader
- ej skattepliktiga intäkter
- outnyttjat underskott från tidigare år
= skattemässigt resultat före skatt
#99
Hej!

Jag skulle antingen skapa en debitfaktura som tar ut kreditfakturan eller helt enkelt boka bort kreditfakturan genom att göra en omvänd kontering för den kontering som gjorts för kreditfakturan.
#100
Löpande bokföring / SV: Kassajournal
augusti 26, 2016, 07:57:59 AM
Hej!

Har du testat mallen från Mallar.biz: Mall för kassajournal.
#101
Hej!

Jag skulle lagt till ett eget konto, exempelvis 6591 Kostnader för utbildning, för att bokföra kostnaderna avseende utbildning. För er egna personal så räknas måltid vid utbildningar som intern representation. Vid intern representation är måltider skattefria (ingen förmånsbeskattning), men enbart 90 SEK exklusive moms per person är avdragsgillt.

Konton för intern representation:
7631 Personalrepresentation, avdragsgill
7632 Personalrepresentation, ej avdragsgill
#102
Hej!

Enligt ett ställningstagande från Skatteverket så gäller följande: "En tillförlitlig hantering kräver att fakturorna ska vara försedda med en löpande nummerserie som är obruten under hela räkenskapsåret. Nummerserien bör vara tryckt på fakturorna i förväg eller automatiskt skapad i redovisningssystemet."

Enligt mervärdesskattelagen (1994:200) så skall fakturor ha ett löpnummer baserat på en eller flera serier, som ensamt identifierar fakturan.

Det innebär inga problem att ha ett bokstavsprefix framför löpnumret, exempelvis F för faktura och K för kreditfaktura, det viktigaste är fakturorna har ett löpande nummerserie så att man kan se om det saknas en faktura. Den löpande nummerserien skall vara obruten under hela räkenskapsåret, om du måste byta faktureringssystem mitt under räkenskapsåret så gör du ett undantag.
#103
Hej,

din kontering ser korrekt ut. Den ej avdragsgilla delen återjusterar du i inkomstdeklarationen för den enskilda firman (NE) och du får då betala skatt för denna del som en del av inkomsten i den enskilda firman (inkomst av näringsverksamhet).

Exempel NE-blankett:
Vinst före skattemässiga justeringar: 100 000
Kostnader som inte skall dras av: +1 150
Skattemässigt resultat; 101 150
#104
Citat från: wisconsin skrivet juni 26, 2016, 01:26:15 PM
Hej Fredrik. Tack för dina svar.

Men angående: Du bokför en kostnad avseende milersättningen, du använder en reseräkning eller en körjournal som underlag. -- Hur bör denna körjournal se ut? Räcker det med dom sträckor jag kör i tjänsten. I och med att det är en lånad bil kan jag ju inte föra journal över alla andra privata resor, utan jag kan ju endast skriva upp de resor jag själv kör, sträcka och mätarställning osv. Räcker detta?

Hej. I och med att du betalar bensinen privat så behöver du bara ange det du kör i tjänsten. Om du har en tjänstebil och om företaget betalar din bensin så måste du uppge både tjänstekörning och privatkörning, det här eftersom privatkörningen då förmånsbeskattas. Du kanskriva upp din resor med sträcka och mätarställning och använda det här som underlag för din bokföring, jag länkar även till två mallar som du kan titta på.

Mall för körjournal
Reseräkning
#105
Hej!

Fråga 1) Hur bokför jag detta? på konto 3550 (fakturerade resekostnader)? för det blir ju en beskattningsbar intäkt antar jag..
Ja, du kan använda konto 3550 och det blir en beskattningsbar intäkt. Du lägger också på moms i enlighet med den normala momssats som tillämpas vid fakturering av dina tjänster (normalt 25 %). Är du inte momsregistrerad så lägger du inte på någon moms. Om man säljer böcker så lägger man 6 % moms på den frakt (vidarefakturerad frakt) som kunden skall betala.

Fråga 2) Och det ska på moms på den summan antar jag också..?
Ja, normalt 25 % i ett momsregistrerat tjänsteföretag.

Sedan undrar jag också; jag har ju förstått att utav 30:- så kan jag ta ut 18:50 skattefritt.
Fråga 3) Hur gör jag för att åstadkomma detta? Hur bokförs det och hur syns det i deklarationen?

Du bokför en kostnad avseende milersättningen, du använder en reseräkning eller en körjournal som underlag. Exempel: Bokföra milersättning