Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Meddelanden - Fredrik Stigsson

#76
Hej!

*Momsavstämning vara köpt i EU*
Ta fram summan för momspliktiga inköp från annat EU-land och multiplicera denna summa med 25 %. Kontrollera att den beräknade momsen är lika stor som den redovisade momsen (1000).

Tänk på att bokföra momsrapporten också. Alla momskonton 2611, 2614, 2641 osv skall bokas mot konto 2650 eller konto 1650.

*avstämning av förlust*
Du skall bokföra årets förlust, du gör det här som den sista verifikationen för bokföringsåret. Hur detta bokförs beror på vilken företagsform som du bedriver ditt företag i.

Bokföra årets resultat
#77
Hej!

1. SNI-koderna begränsar inte dina möjligheter till affärer.
2. Se följande länk för mer information, Bokföra vinstmarginalbeskattning
#78
Hej,

du får köpa och exportera en företagsbil. Du får normalt inte avdrag för momsen som ingående moms när du köper en personbil eller en lätt lastbil, moms som inte är avdragsgill som ingående moms dras av som en kostnad. Momsen är avdragsgill som ingående moms vid återförsäljning i bilhandel, uthyrning i biluthyrningsverksamhet, taxitrafik, transport av avlidna och körkortsutbildning. Vid köp och försäljning av begagnade bilar (vid inköp utan moms) så kan reglerna om vinstmarginalbeskattning tillämpas avseende återförsäljning i bilhandel.

SNI-koder används av Statistiska Centralbyrån (SCB) för statistiska ändamål, om du avser att köpa och sälja bilar i din verksamhet så kan du uppdatera din verksamhetsbeskrivning hos Bolagsverket och lägga till en SNI-kod för detta.

Utdrag från Skatteverkets hemsida, länk nedanför:
Försäljning av bilar till ett land utanför EU
Säljer du en bil som levereras till en plats utanför EU är det export. Exporten är momsfri.

Även en bil som du säljer i Sverige anses vara exporterad om följande villkor är uppfyllda:
- Bilen är tillfälligt registrerad enligt lagen (2001:558) om vägtrafikregister
- Köparen är en privatperson som är bosatt eller vistas stadigvarande i ett land utanför EU.
- Du kan visa att bilen varaktigt förts till en plats utanför EU före utgången av sjätte månaden efter leveransen.
- Du blir själv skattskyldig för försäljningen vid utgången av den sjätte månaden efter leveransmånaden om du inte kan visa att fordonet förts till en plats utanför EU innan dess. Ansökan om tillfällig registrering gör du hos Transportstyrelsen.

Du kan i efterhand redovisa en försäljning som export genom att använda bestämmelserna om försäljning till turister och andra besökare bosatta utanför EU (taxfree).

Export av bilar ska du redovisa i ruta 36 i deklarationen (Försäljning av varor utanför EU).

Läs mer om bilar och moms (Skatteverket)
#79
Hej!

Du bokför din momsfordran på konto 1650 mot eget kapital (eget uttag), i en enskild firma är alla skatter privata för den enskilda näringsidkaren.

Exempel:
1650 Momsfordran; Kredit; 3,30
2013 Eget uttag; Debet; 3,30
#80
Hej,

du behöver inte bokföra dessa fakturor. Felaktiga fakturor, exempelvis bluffakturor, behöver inte bokföras.
#81
Hej,

handpenningen bokförs som en skuld till kunden. Handpenningen är dock momspliktig och du kan därför använda exempelvis konto 2421 Förskott från kunder, 25 %, detta konto skall då ha en momskod kopplad till sig.

Exempel:
1930 Bankgiro; Debet; 12 500
2611 Utgående moms, 25 %; Kredit; 2 500
2421 Förskott från kunder, 25 %; Kredit; 10 000
#82
Hej,

den särskilda löneskatten på pensionskostnader bokförs exempelvis så här.

2514 Särskild löneskatt på pensionskostnader; Kredit; 2 426
7533 Särskild löneskatt på pensionskostnader; Debet; 2 426

När den särskilda löneskatten på pensionskostnader har tagits upp på skattekontot så bokförs detta så här.

1630 Skattekontot; Kredit; 2 426
2514 Särskild löneskatt på pensionskostnader; Debet; 2 426
#83
Hej,

handpenningen är inte en intäkt om valparna inte har levererats till kund. En intäkt är det monetära värdet av utförda prestationer under en period, om valparna inte har levererats så har det inte förekommit någon prestation. En prestation kan avse leverans av varor eller utförande av tjänster.

Handpenningen tas upp som en intäkt när prestationen har utförts och då tas även kostnaden för sålda varor upp som kostnad i resultaträkningen.

#84
Hej!

När man betalar till skattekonto:( Om jag har betalat 30000)
1930 K ( 30000)
2012 D (30000)
När jag deklarerar moms tex ( Man ser på Skattekonto t.ex Moms juni  -14200)
2012 K( 14200)
2650 D(14200)
Har jag gjort rätt?


Ja, det här helt korrekt. Alla skulder till Skatteverket skall bokas mot eget kapital. Momsskuld, avdragen skatt och arbetsgivaravgift är privata skulder för den enskilda näringsidkaren. Skattekontot för en enskild näringsidkare kan innehålla transaktioner som inte har med den enskilda firman att göra. Gör det inte för svårt för dig.

När jag ser på skattekonto att ett belopp på 59153 kr ( skulder för arbetsgiv avgifter & avdragenskatt , moms m.m.) har överlämnats till Kronofogden. Jag blev lite konfunderat och var osäker på hur jag ska tänka och bokföra . Vill påpeka att Inga betalningar har gjorts till Skattekonto.

Du skall inte bokföra det här. Momsskulden är privat, det är den enskilda näringsidkaren som skall betala den.

#85
Hej!

I en enskild firma är moms och skatter privata för den enskilda näringsidkaren. Något skattekonto finns inte för den enskilda firman. Både moms och skatter skall bokföras ut mot eget kapital i en enskild firma.
#86
Hej!

Ja, den debiterade preliminärskatt som ni har betalat kommer att tillgodoföras på ert skattekonto. Ni kan begära att få en betalning från skattekontot till ert bankkonto via Skatteverkets e-tjänst för skattekontot.
#87
Hej,

vid en förlust bokför man inte någon skatt alls. Den här förlusten om 80 000 tar du sedan med dig i nästkommande år när du beräknar årets skatt i bokföring och inkomstdeklaration. Du kommer först att börja bokföra årets skatt när du har haft en ackumulerad vinst som överstiger dessa 80 000. Man bokför alltså ingen negativ skattekostnad eftersom det inte är säkert att aktiebolaget kommer att kunna utnyttja detta förlustavdrag under nästkommande år.
#88
Löpande bokföring / SV: Periodisering eller inte?
oktober 21, 2016, 09:59:55 AM
Hej!

1: Vad menas med aktivering? Kostnader som jag inte har rätt att aktivera som en förbättringsutgift på annans fastighet...får jag inte dra av denna kostnad?
Aktivering innebär att man bokför en utgift som en tillgång eller att man omför en kostnad till en tillgång. Utgifter som du inte får aktivera skall redovisas som kostnader. Jag använder begreppet utgift eftersom en utgift inte är klassificerad, en utgift kan bokföras som en tillgång eller en kostnad.

Tror ni detta är rimligt?
Jag tycker att ditt resonemang är rimligt.

#89
Hej,

det är precis som du säger. Du rättar till det genom att korrigera verifikationen med omvända tecken.
#90
Hej,

1. Om barnen bildar ett aktiebolag och köper fastigheten från den enskilda firman så behöver det kanske inte uppstå något underskott.
2. När en enskild firma avregistreras med ackumulerade underskott så får det kvarvarande underskottet dras av till 70 procent i inkomstslaget kapital. Avdraget gör du i nästa års inkomstdeklaration.

Utdrag från skatteverkets hemsida:
Om det uppkommer ett underskott som du inte utnyttjat, t.ex. som allmänt avdrag, ska det dras av till 70 procent i inkomstslaget kapital. Avdraget gör du i nästa års inkomstdeklaration.

I e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 ska du då redovisa underskottet under avsnittet Övriga kapitaluppgifter m.m. som du hittar under menyvalet Bilagor. I pappersdeklarationen drar du av underskottet vid punkt 8.4. Du ska inte lämna någon NE-bilaga det år du gör underskottsavdraget.

Observera att du ska föra in hela underskottet. Skatteverket kvoterar det sedan till 70 procent. Om du vill kan du fördela underskottet på tre år, nästa års deklaration och de två därefter följande deklarationerna.

Det finns vissa avdragsbegränsningar, t.ex. om uttagsbeskattning inte skett (vid ombildning), vid konkurs eller ackord.