Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Meddelanden - Fredrik Stigsson

#46
Hej,

plussaldot på skattekontot beror förmodligen på ränteintäkter utöver kostnadsräntor och förseningsavgifter med mera. En ränteintäkt på skattekontot påverkar resultaträkningen och tillgångskontot för skattekontot i balansräkningen.
#47
Löpande bokföring / SV: Verifikationsserier
april 07, 2017, 08:50:55 AM
Hej,

verifikationsserier används för att lättare kunna bokföra verifikationer i kronologisk ordning inom varje nummerserie. Om du bara använder en verifikationsserie och bokför vissa affärshändelser automatiskt via ditt bokföringsprogram så blir det svårt att få verifikationerna i kronologisk ordning (datumordning).
#48
Löpande bokföring / SV: Bokföringsorder
april 07, 2017, 08:41:30 AM
Hej!

Ja, du kan skriva ut verifikationslista från programmet och använda som underlag.
#49
Löpande bokföring / SV: Rättning av felkontering
april 07, 2017, 08:39:52 AM
Hej!

Ja, det räcker att du gör en omföring mellan konton i en rättningsverifikation. För det första kan du kontrollera att du har rätt momskoder på dina konton (3051, 3044 och 3045). Hur gör du när du bokför momsrapporten? Momsrapporten bokförs i den period då momsredovisningen görs, momsrapporten skall nolla ut kontona för utgående och ingående moms. Om du redovisar moms per år så bokför du momsrapporten per den 31 december.
#50
Hej!

Citat från: Lennarts Matte skrivet mars 28, 2017, 05:19:40 PM
Tack för svar! Kan jag tolka det som att jag inte behöver ta ut moms på vidarefaktureringen även om både mitt AB och den jag vidarefakturerar är momspliktiga verksamheter?
Japp.
#51
Hej,

du behöver inte ta ut någon moms vid vidarefaktureringen av hyra för lokal. Om du vill ta ut moms på hyran så måste följande villkor vara uppfyllda:

- att din hyresgäst stadigvarande använder den hyrda lokalen i en momspliktig verksamhet.
- att uthyrningen sker på heltid. Kravet på stadigvarande användning anses därför inte uppfyllt vid uthyrning, t.ex. två timmar tre dagar i veckan.
- att hyresavtalet gäller för obestämd tid eller för minst ett år, alternativt att uthyrningen pågått minst ett år genom att ett kortare avtal inte sagts upp och då förlängts automatiskt.
#52
Löpande bokföring / SV: Utbildning kund
mars 17, 2017, 11:03:09 AM
Hej,

utgifter för konferenser är avdragsgilla i sin helhet om vissa förutsättningar är uppfyllda. För att utgifterna för en konferens och en konferensresa skall vara skattemässigt avdragsgilla måste det finnas ett program som är till nytta för redovisningsenheten och som omfattar minst 6 timmar per dag och 30 timmar per vecka. Ytterligare ett krav för skattemässigt avdrag är att inslaget av nöjen och rekreation inte får vara för stort.

Du kan exempelvis bokföra kostnaden på konto 6901 Konferenser.
#53
Hej,

det är helt korrekt. Följande mall är upprättad enligt BFNAR (2016:10) om du vill ha inspiration, Årsredovisning K2 (BFNAR 2016:10).
#54
Hej!

Enligt K2-rekommendationen (BFNAR 2016:10) och årsredovisningslagen (1995:1554) så behöver du enbart lämna upplysningar om medelantalet anställda i en not när det gäller din personal. BFNAR 2016:10 är den nya rekommendationen som skall tillämpas för K2-företag.

Om du frivilligt lämnar upplysning om personalens löner, pensioner och sociala avgifter så skall du inte inkludera utbildningskostnader eller andra personalkostnader.
#55
Hej,

om du förändrar avskrivningsplanen så får du inte påverka de avskrivningar som redan är gjorda. Den nya avskrivningsplanen (avskrivningstiden) tillämpas på det kvarvarande ingående saldot.

Om din avskrivningsplan från början var att skriva av 400 000 på 4 år och du har skrivit av 200 000 under två år så skall du om du ändrar avskrivningsplanen till 6 år skriva av 200 000 under resterande 4 år (50 000 SEK per år).

"Enligt Srf konsulternas uppfattning ska ingen retroaktiv omräkning ske om avskrivningsplanen ändras till följd av omprövning. Kvarvarande bokfört värde på anläggningstillgången, minskat med eventuellt fastställt restvärde, fördelas ut över den kvarvarande nyttjandeperioden enligt den nya avskrivningsplanen."
Omprövning av avskrivningsplan
#56
Hej,

en förutsättning för momsfrihet vid försäljning av inkråmet i en verksamhet är att köparen är momsregistrerad och köpet gäller alla tillgångar för en hel eller en gren av företagets verksamhet. Momsfrihet gäller inte om du säljer maskinerna styckvis. Du beräknar momsen på det lägsta av inköpspriset eller marknadsvärdet exklusive moms.
#57
Hej!

Huvudregeln anger att tjänster anses vara omsatta i det land där köparen är etablerad. När du köper som svensk näringsidkare köper en tjänst till din verksamhet från utlandet (EU eller utanför EU) så anses tjänsten vara omsatt i Sverige. Det finns dock undantag från huvudregeln.

Följande tjänster anses vara omsatta i det land där säljaren är etablerad:
- Förmedlingstjänster
- Fastighetstjänster
- Persontransporter
- Varutransporter
- Lastning och lossning
- Kulturella, idrottsliga, pedagogiska och liknande tjänster
- Värdering av, och arbete på, vara som är lös egendom
- Restaurang- och cateringtjänster
- Korttidsuthyrning av transportmedel
- Långtidsuthyrning av transportmedel
- Diverse tjänster
- Digitala tjänster
- Tjänster som avser fartyg eller luftfartyg i utrikes trafik
- Tjänster avseende export eller viss import
- Förmedlingstjänster

Om du hyr utrustning i ett annat EU-land och använder utrustningen i det landet så räknas det förmodligen som att tjänsten är omsatt i det landet, säljaren kommer då att ta ut moms enligt sitt eget lands regler.
#58
Hej,

det ser korrekt ut men momsen verkar inte vara korrekt beräknad. Den beräknade momsen borde vara 12 % av totalbeloppet. Du kan även använda dig av andra konton enligt baskontoplanen (http://www.bas.se/kontoplaner.htm).

Exempel:;
2440 Leverantörsskuld; Kredit; 13 889,52
4516 Inköp av varor från annat EU-land, 12 %;Debet; 13 889,52
2624 Utgående moms omvänd skattskyldighet, 12 %; Kredit; 1666,74
2645 Beräknad ingående moms på förvärv från utlandet; Debet; 1666,74

#59
Hej,

upplösningar av fonderna i eget kapital (reserverade ändamålsbestämda medel och reservfonden) kommer inte att påverka resultatet i den ideella föreningen. En ideell förening behöver inte göra avsättningar till en reservfond så denna kan lösas upp.

Obeskattade reserver är resultatet av skattemässiga justeringar (bokslutsdispositioner) som görs för att utjämna resultatet mellan olika år, överavskrivningar och periodiseringsfonder utgör obeskattade reserver. Reserverade ändamålsbestämda medel och reservfonden är inte obeskattade reserver och du kan därför inte justera dessa med bokslutsdispositioner.

När det gäller hur balanserat resultat skall disponeras inom eget kapital så görs dessa transaktioner enbart i balansräkningen och lämnar därför resultaträkningen oberörd.
#60
Allmänt / SV: Komplicerad justering av intäkter
mars 03, 2017, 10:00:57 AM
Hej,

jag tycker att ditt förslag på hur detta skall lösas är bra. Du kanske skall bokföra justeringen av den felaktiga intäkten som  en kostnad istället för en negativ intäkt, så att det inte uppstår en negativ nettoomsättning. Du kan bokföra justeringen mot en skuld till aktieägare eller som ett villkorat aktieägartillskott, ett villkorat aktieägartillskott ser dock bättre ut i årsredovisningen.