Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Meddelanden - Freda

#1
Hej,

Ibland händer att anställda lämnar in reseräkningar med utländska utlägg där deras angivna växelkurs avviker från kursen som slutligen kommer på kortfakturan. Det uppstår alltså en differens mellan det rapporterade svenska beloppet på reseräkningen och vad som står på företagskortets faktura. Hur bör denna skillnad bokföras?

(För att komma runt problemet kan naturligtvis anställda skicka in reseräkningarna först efter att fakturan kommit och de därmed känner till det svenska beloppet, men av olika skäl passar det inte så bra i vårt fall.)

Tack!
#2
När anställda exempelvis har haft interna tjänsteutlägg på 500 kr för biljetter krediterar jag konto 2822 (reseräkningar) på beloppet och debiterar konto 5810 (biljetter) på 400 kr samt konto 2640 (ingående moms) på 100 kr (25% moms).

Nu är jag lite osäker på hur jag skulle göra vid vidarefakturering. Säg att biljetten ska läggas på ett projekt som kund betalar. Är det då korrekt att debitera 1470 (pågående arbete) på 400 kr istället för 5810 och i övrigt göra som vanligt (dvs. debitera ingående moms 100 kr och kreditera reseräkningar 500 kr)?

Hur gör jag om detta belopp är att betrakta som ett representationsutlägg men ska vidarefaktureras på kund? Kan jag lägga hela beloppet exkl. moms på pågående arbete eller ska jag som vanligt dela upp på avdragsgill och icke avdragsgill representation?

Vore mycket tacksam för hjälp!
#3
Ekonomiprogram / Import av filer till löneprogram
november 29, 2010, 05:38:07 PM
Som jag förstår det kan man exportera SIE-filer till de flesta svenska bokföringsprogrammen. Används SIE-formatet även när man exporterar filer till löneprogram (från exempelvis reseräkningsprogram)? Eller måste man, ifall man söker ett reseräkningsprogram, vara observant på att hitta ett program som kan exportera filer till just det löneprogram jag använder?
#4
Jag får också känslan av att de flesta företag betalar ut traktamente. Det finns dock branscher där det inte verkar vara så vanligt, exempelvis bland advokater. Även inom företag där i princip bara företagsledningen reser bortses ofta från traktamente. En gemensam nämnare antar jag är att dessa personer är högavlönade och får en implicit ersättning för resor i tjänst genom sin lön. Alternativt anser de anställda i dessa fall att traktamente utgör en förhållandevis liten ersättning och därmed bryr man sig inte om att kräva någon. Är det en rimlig slutsats att dra?
#5
Hej! Tänkte höra ifall någon skulle kunna uppskatta, mellan tummen och pekfingret, hur stor andel av alla bolag med anställda som reser i tjänst väljer att betala ut traktamente? Kanske någon som har administrerat lön på flera företag och har en känsla för detta? Vilken typ av bolag använder traktamente och vilka gör det inte? Tack!