Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Cordula

: 1 2 3 ... 14
1
Löpande bokföring / SV: Taxiverksamhet
« skrivet: februari 10, 2018, 01:33:22 PM »
Nej, tyvärr, inte jag.

2
Löpande bokföring / Leasing eller köp?
« skrivet: februari 10, 2018, 01:32:51 PM »
--Det har löst sig! Det gäller som leasing --

Har ett leasingavtal framför mig och även de första betalningarna och vet inte hur jag ska göra. Som jag har förstått så köper man en bil och har finansiering, eller så leasar man, har en första förhöjd leasingavgift och sedan löpande avgifter. Papprena som jag har fått ser dock annorlunda ut.

Jag har här nu:
Ett köpeavtal för en begagnad bil. Momsen är avdragsgill (skåpbil på max 3500t där förarhytt och skåpet är separata karosserienheter).
Nederst på köpeavtalet står något om leasing och restvärde, och jag ringde säljaren och fick reda på att köparna ska köpa ut bilen för ett restvärde på 20.000 exkl. moms
Men: Det finns en faktura för första hyran på 16.000 kr plus 4.000 kr moms.
De nästa fakturorna kommer från Santander Consumer Bank och avser hyra plus moms.

Hur kan man hyra något som man äger?? Hur ska jag bokföra?

3
Löpande bokföring / SV: Hur kontera "försäljning av skrot"
« skrivet: oktober 12, 2017, 07:13:27 PM »
Jag vet inte riktigt hur det kommer att såväl ingående som utgående moms finns på fakturan. Vad är det exakt som står på fakturan?

4
Löpande bokföring / Delning av det enkla bolaget
« skrivet: oktober 12, 2017, 07:11:43 PM »
Ett par som hade drivit hunduppfödning tillsammans som enkelt bolag och en gemensam bokföring. Nu separerade dem, han tog över hennes del av företaget, hon har ingen f-skatt kvar.

Båda kom överens om att hon ska få hälften av inventarie- och lagervärdet eftersom det var båda två som genom egna insättningar hade
finansierat hundköpena.

Jag hade haft kontakt med skatteverket om beskattningen av det beloppet som hon får från sin tidigare make. Vinst gör hon ju inte, hon får bara tillbaks det som hon hade stoppat in i företaget. Men skatteverket skriver så här:

"Att överlåta sin andel av inventarier och lager ses som en försäljning från hennes enskilda firma till mannens enskilda firma. Eventuell vinst beskattas hos säljaren.

Inventarierna och lagret ska marknadsvärderas. Om mannen betalar en summa motsvarande marknadsvärdet för hennes andel av inventarierna och lagret är det den summan hon tar upp som försäljningsintäkt. Överlåter hon tillgångarna till en summa som understiger marknadsvärdet för hennes andel blir hon uttagsbeskattad upp till marknadsvärdet."

Här hakar jag upp mig. Vinst blir det inte. Bokföringen var gemensam. Hur ska jag bokföra denna försäljning?!

5
Bokslut och årsredovisning / SV: Överavskrivning?!
« skrivet: september 15, 2017, 09:36:56 AM »
Det finns bara den där fyrhjulingen som inventarie. Det handlar om ett företag som startade 2016. Jag vet inte när de köpte fyrhjulingen, men egentligen spelar det ju ingen roll.
Frågan är hur jag ska hantera detta.

6
Bokslut och årsredovisning / Överavskrivning?!
« skrivet: september 13, 2017, 03:44:57 PM »
Har tagit över bokföringen för ett enskilt företag. Avskrivningen i senaste bokslutet gör mig fundersamt...

Under året hade det köpts inventarier på 81.600 kr. Eftersom det handlar om en fyrhjuling hade jag själv väl lagt upp en avskrivningstid på 10 år, men här tog man 5 år. Ok. En bokslutsbilaga fylldes in- och sedan bokförde man så här: ack.avskrivningar 424 kr och överavskrivningar på 20.000 kr. Totala avskrivningar som hamnade i rr alltså 20.424 kr.
Fattar inte! Missade jag något?!


7
Löpande bokföring / SV: Försäljning del av mark
« skrivet: september 13, 2017, 03:38:23 PM »
Men någon gång in tiden har det ju betalats ett visst belopp för denna bit mark. Själv hade jag väl kollat taxeringsvärde vid köpet och sedan köpesumman. Lagt om det till den biten som såldes. Och bara bokfört differensen, inte hela beloppet.

8
Löpande bokföring / SV: Aktieägartillskott eller vilkorat lån
« skrivet: september 13, 2017, 03:36:21 PM »
Nu har jag inte den största erfarenheter med aktiebolag, men jag skulle väl bokföra det som ett lån till aktiebolaget. Då kan man successivt betala tillbaks det.

9
Löpande bokföring / SV: Skattekonto som inte har bokförts tidigare
« skrivet: april 12, 2017, 10:42:18 AM »
Ok, i så fall kan jag ju justera balansen. Det är väl mer än 2000 kr, men föreningen finns sedan 1942 och har aldrig bokfört skattekontot. Jag ska kolla det närmare, kanske bokför jag verkligen ränteintäkt mot skattekonto. Det verkar som en bra idé. Tack.

10
Löpande bokföring / Skattekonto som inte har bokförts tidigare
« skrivet: april 11, 2017, 12:12:46 PM »
Jag har tagit över bokföringen för en liten BRF som hade haft manuell bokföring. Allt ser bra ut, bara att de inte bokförde skattekonto som tillgång. Och det finns pengar på det. Hur för jag in kontot in i balansen utan att rubba den? Idé?

11
Bokslut och årsredovisning / SV: Lagervärdering och tingad vara
« skrivet: januari 20, 2017, 01:49:27 PM »
Nu känner jag mig lite vilse. Jag har börjat bokföra mot förskott av kund men vet inte riktigt hur det ska gå till med momsdeklarationen då. Det är ju inget försäljningskonto som krediteras, alltså hamnar beloppet ju inte under momspliktig försäljning?! Är det inte lämpligare att hoppa över momsen och ta in den i januari istället?

12
Löpande bokföring / SV: Kontrolluppgift KU 10/skattefri förmån var?
« skrivet: januari 20, 2017, 12:26:37 PM »
Inte heller när det gäller resor? Jag sätter ett kryss i ruta 50 (bilersättning enligt schablon) när det handlar om skattefri milersättning?! Är det fel? Trodde att skatteverket behöver veta detta för att kolla att man inte får dubbel ersättning: Det beloppet som överstiger 10.000 kr per år samt ersättning från arbetsgivaren?!

13
Bokslut och årsredovisning / SV: Ej utbetald momsfodran (under 100:-)
« skrivet: januari 13, 2017, 12:40:36 PM »
Jag bokför momsen mot 2012 - egna skatter. Men det gör väl ingen större skillnad.

14
Bokslut och årsredovisning / SV: Lagervärdering och tingad vara
« skrivet: november 25, 2016, 04:58:47 PM »
Men hur bokför jag handpenningen då? Som skuld till kunden?

15
Bokslut och årsredovisning / Lagervärdering och tingad vara
« skrivet: november 21, 2016, 10:09:15 AM »
Valpar av hunduppfödare. Han har två kullar som är leveransklara i början av januari. Normalt är det så att folk betalar handpenning några veckor innan avhämtning/ leverans, och nu vet jag inte riktigt hur jag ska göra.

Handpenningen kommer december. Leverans och slutbetalning i januari. Enligt min uppfattning borde jag då boka slutbetalningarna som kundfordringar så att det hamnar i det gamla året. Men hur ser det då ut med inventeringen? De där valparna får ju egentligen inte ingå i lagervärdet den 31 dec, får man helt enkelt "boka bort" dem? Inventering är inventering, man tittar ju vad som finns kvar. Men finns de där valparna egentligen kvar? Hamnar inkomsten i det gamla året behöver ju lagerkostnaderna också göra det.

Det handlar om ganska stora belopp. Uppfödaren säger att det kan bli 200.000 kr, det behöver alltså bli rätt. Hur gör jag?

: 1 2 3 ... 14