Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Ämnen - mikaelgreen

#1
Stötte på en intressant fråga idag. Har ett bolag med avsättningar till direktpension, som alltså debiteras ett 13-konto (kapitalförsäkring i det här fallet) och krediteras ett 22-konto (Avsättningar). När man gör en pensionsavsättning med beskattade medel minskar alltså soliditeten, eftersom eget kapital minskar men balansomslutningen är oförändrad.

Men det innebär ju att bolagets soliditet kommer att bli sämre och sämre ju större pensionsavsättningar man samlar på sig. Ska det verkligen vara så? Eller bör soliditeten beräknas annorlunda med hänsyn till avsättningar?

/Micke
#2
Skatt och deklaration / Uthyrningsmoms
februari 07, 2011, 01:16:42 PM
Har just tillbringat en väldigt frustrerad kvart med en extremt trångsynt person på Skatteupplysningen. Lärdom: om man märker inom den första minuten att man inte kommer att få något bra svar, är det bara att tacka för sig, lägga på, ringa igen och hoppas hitta en bättre person.

Hursomhelst, jag letar efter en väg runt momsfriheten vid andrahandsutyrning av lokaler, framför allt kontorsplatser i öppet landskap.
1. Har någon stött på ett fall där man kan kostnadsdela en lokalhyra, dvs jag hyr en lokal som jag delar med en annan företagare (men bara mitt företag står på kontraktet)? Frågan är om jag kan fakturera den andre företagaren 50% av kostnaden och lägga på moms och på så vis undkomma momskruxet vid lokaluthyrning, eftersom det rör sig om en kostnadsdelning och inte en andrahandsuthyrning. Min gissning är att jag inte kan det enligt lagen, även om jag inte köper logiken.
2. Har någon stött på andra metoder att lösa momsfrågan vid andrahandsuthyrning av kontorsplatser som inte är avskiljd yta?

Orsak till frågan: Om jag inte får lägga på moms på den del jag fakturerar vidare, får jag inte heller dra moms på min hyreskostnad för den delen, dvs hyran blev just x% dyrare. Frivillig momsregistrering av uthyrning kan endast ske för avskiljda ytor (dvs i princip rum).

/Micke
#3
Skatt och deklaration / Periodisk sammanställning
januari 25, 2011, 09:42:21 AM
Tänkte höra hur alla redovisningsproffs (speciellt ni som driver byråer) hanterar de periodiska sammanställningarna (PS).

Lite snabb info: PS ska lämnas om man har omsättning till annat EG-land som är momsfri pga reglerna för omvänd moms (enkelt uttryckt). Redovisningsperioden är kvartal för tjänster och månad för varor (men man kan anmäla att man vill redovisa kvartalsvis även för varor). Deadline för PS är den 20:e månaden efter redovisningsperioden (för pappersredovisning) och den 25:e (för onlineredovisning). Förseningsavgiften är 1000 kr (!). Redovisade belopp stämmer SKV automatiskt av mot beloppen på relevanta rader i skattedeklarationen.

En så relativt tight deadline och hög förseningsavgift tycker jag själv är absurd, speciellt om man ställer den i proportion med den, i mitt tycke, mycket viktigare skattedeklarationen. Planeringsmässigt ställer det till ett potentiellt problem för oss redovisningsbyråer. Vi kan av naturliga skäl inte börja bokföra våra kunders marsbokföring den 1 april - inte ens kunderna har fått in alla sina marsunderlag än och än mindre har de skickat dem till oss. Typ den 4-5:e kan vi i bästa fall räkna med att ha allt material hos oss (och vi vet att långt ifrån alla lämnar så tidigt). Det lämnar oss i bästa fall 20 dagar att slutföra alla kunders bokföring, åtminstone till den punkt vi kan göra PS. Visst, vi kanske kan prioritera kunder som brukar ha EG-omsättning, men det är inte riktigt schysst mot övriga kunder.

Är det någon som har liknande problem med PS? Hur hanterar ni dem?

/Micke