Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Ämnen - BertL

#1
Har i fjor och i år köpt och sålt ovanligt många finansiella instrument (särskilt fondandelar men även annat) i vårt aktiebolag. Undrar nu om det finns någon genväg för att få fram det ingående anskaffningsvärdet (som ska krediteras respektive debiteras konto 8350). Har Avanza som nätmäklare, ifall det skulle ha betydelse. Kan man åtminstone förenkla genom att betrakta de värdepapper som fanns vid räkenskapsårets början som de först sålda, även om det gjorts inköp innan totala antalet sålts; dvs man räknar efter principen "först in-först ut" i stället för att räkna fram ingångsvärdet vid varje köp individuellt, vilket skulle ta lång tid. (Har inte bokfört dessa "affärer" löpande under året, utan gör en verifikation på rubbet inför bokslutet, men det spelar antagligen ingen roll i sammanhanget. Kanske skulle det dock underlätta om man bokförde transaktion för transaktion, fast även det skulle ta sin tid.) 
#2
Undrar om det är tillåtet att i efterhand ändra en faktura genom att lägga till en påminnelseavgift. Fick för några dagar sedan en påminnelse på betalningen för ett köp som skett i slutet av april. Har inte fått någon faktura på köpet. Jag ringde kundtjänsten och de lovade ta bort påminnelseavgiften och sända mig den ursprungliga fakturan per mail. När jag fick fakturan som en pdf-fil och tittade närmare på den upptäckte jag att påminnelseavgiften nu stod på fakturan. Kan den ha stått där från början? Är det möjligt att företaget har som strategi att alltid lägga på påminnelseagifter? Kanske för att de inte skickar några fakturor, utan bara påminnelser. Sådant händer ju då och då. Är också förvånad ifall de har ett bokföringsprogram som gör det möjligt att ändra i en faktura. Vi kan inte göra det i vårt program och har inte heller kunnat i något program vi haft tidigare.
#3
Har en redovisning där olika personer varit aktiva under olika år och använt olika konton för samma sak. Vill bland annat stämma av eventuella avvikelser mellan "Slutlig skatt" enligt skattekontot och saldot för relevanta konton i ett antal års bokföring. Blir osäker på vilka konton som kan svara mot denna post och därför bör tas med. (Jag inser att andra poster på skattekontot kan var inblandade på vissa konton.)
#4
Misstänker att det finns ett fel i bokföringen som hängt med ett antal år (har en hög skattefordran som tycks sakna verklighetsgrund). Har fått rådet att rekonstruera de kontosaldon som kan vara berörda utifrån skattekontot. De konton som främst är relevanta är 1630 (som är korrekt bokfört), 1640, 2510, 2512, 2710, 2730 och 2731. Rådet jag fått är egentligen att rekonstruera 2016 års UB (preliminärt förstås) utifrån skattekontot 2017, men där finns ingen relevant information, så jag antar att det inte stämmer. Däremot går det eventuellt att rekonstruera de korrekta saldona i UB 2015, vilka sedan skulle kunna användas som IB 2016 alt. rättas 2016. (Tanken är förstås att felet också skall kunna hittas om man ser de korrekta saldona och kan beräkna avvikelserna.) Men hur går man i så fall till väga?
#5
Ekonomiprogram / Bokföringsprogram för bokförlag?
augusti 04, 2015, 10:00:04 AM
Letar bokföringsprogram och faktureringsprogram för bokförlag. Skulle vilja ha en del speciella egenheter som passar för ett bokförlag, såsom
att olika prislistor kan anges för en produkt och väljas vid registrering av kund,
att en viss generell rabattprocent kan anges för en kund,
att olika leveransadresser kan anges för samma fakturaadress,
att det finns gott om utrymme för boktitel, isbn och referenser på samma rad på fakturor.
#6
Har problem med att bokföra värdepappersförsäljning och nedskrivning av värdepapper. Har en förkylning som får det att gå runt i huvudet mer än vanligt. Har sålt aktier som tidigare varit föremål för nedskrivnig. Har fått för mig att göra det i detalj på följande sätt, för att försöka eliminera risken för misstag:

D1940 Influten likvid för sålda värdepapper plus influtna räntor
K8350 Resultatföring av den influtna likviden
K8313 Resultatföring av influtna räntor

K1800 Ingående anskaffningsvärdet på de sålda värdepapperen skrivs bort
D8350 Resultatföring av värdeförlusten (anskaffningsvärdet) genom försäljningen

D1890 Ingående nedskrivningen på de sålda värdepapperen skrivs bort
K8350 Resultatföring av minskad nedskrivning till följd av försäljningen

K1890 Nedskrivning på grund av årets värdenedgång på behållna värdepapper
D8273 Resultatföring av årets nedskrivning på behållna värdepapper

Stämmer det?
#7
Konto 6995 finns inte längre i kontoplanen. Vilket använder man i stället? 6992?
#8
Osäker på om jag bokfört detta korrekt. På grund av kvarskatt från ett tidigare år har aktiebolaget fått en skattekostnad. Kvarskatten är sannolikt felaktig och orsakad av ett fel i deklarationen, men det torde sakna direkt relevans så länge skattebeslutet inte ändrats. Däremot är skatten sannolikt korrekt beräknad i det årets årsredovisning, vilket innebär att den debiterade (sannolikt för höga) skatten inte beaktades där.

De relevanta posterna på skattekontot har via konto 1630 ("skattekontot") bokförts mot 8910 (Skatt som påverkar årets resultat). Därigenom har uppkommit en minuspost i resultaträkningen, vilken skall dras av som skatt. Har nu fått höra att kvarskatten i stället borde dras av som en kostnad i rörelsen, så att det motsvarande intäktsbeloppet inte beskattas. Det vore ju bra, men hittar inte ens något konto för detta. Vad är det rätta?

Ett lustigt följdproblem uppstår om bokföringen gjorts korrekt. Vill upplösa en periodiseringsfond för att åstadkomma ett nollresultat. Men om medel återförs för att täcka även skattekostnaden till följd av kvarskatten uppkommer väl därigenom en vinst som utlöser beskattning? Och då blir det inte något nollresultat efter skatten. Alltså måste jag återföra mer pengar, vilket genererar mer skatt osv... Kanske inte så lätt att åstadkomma ett nollresultat som jag trodde. :) Eller är det något jag missförstått?