Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Ämnen - Mikael_B

#1
Jag har tagit över bokföringen för ett AB där jag upptäckt en äldre felaktigt bokförd betalning av arbetsgivaravgift i ett avslutat år. Av det skälet ligger fortfarande den betalda avgiften som en skuld. Den är alltså betald året efter, vilket har bokförts men mot fel konto. Jag kan inte korrigera något av åren, eftersom bokslutet ligger och jag vill inte röra till det för andra inblandade. Däremot kommer vi justera deklarationen för det året.

Jag tänker att det vore lämpligt att boka bort skulden mot ett annat balanskonto eftersom det inte är någon intäkt i vanlig mening och inte behöver synas i resultatrapporten. Vad finns det för lämpliga konton som ni sett användas för liknande justeringar?
#2
Hej!

Använder ni några bra metoder för att automatisera löpande bokföring av banktransaktioner? Det svåra tycks vara att få ut kontotransaktionerna i ett användbart digital format. Min lågteknologiska metod utgår från excelfiler jag kan hämta från min bank. Jag skriver helt enkelt om excelfilen till en SIE-fil med motkonton och allt, grovsorterar verifikationerna i ordning, och läser in transaktionerna i ett separat bokföringsprogram som tillåter korrigeringar en liten stund och korrigerar om det behövs. Sen exporterar jag och läser in samtliga i mitt huvudsakliga bokföringsprogram och stämmer av kontosaldot mot kontoutdragets. Först efter detta numrerar jag mina verifikationer mot bokföringsprogrammets nummer.

Därefter bokför jag handkassekvitton och annat som inte gått via företagets konton. Allt detta tar inte längre tid än att skriva in direkt i bokföringsprogrammet, men jag behöver inte jaga bokföringsfel, som jag typiskt behöver göra annars på mindre belopp (oftast kvitton som ska ha gått från handkassan i stället eller tvärtom).

Jag vill inte använda några av de program som har stöd för diverse banker (men många verkar bara hantera bankgirot och jag vill hantera alla kontohändelser), då de är för dåliga på andra sätt som jag ser det. Men det kanske finns några bra? Jag hatar verkligen Vismas program och alla andra som verkar vara mest bara för revisorer. Nu för tiden bokför vanliga småföretagare sina egna företag. Då måste programmen anpassas till den gruppen också.
#3
Jag har fått ett antal felinsättningar på halsen, som är menade till en ideell ej momspliktig förening, men som under ett halvår eller så hamnat på ett handelsbolags konto. Man har gett fel kontonr till de som gjort insättningarna. Organisationerna har en samarbetsrelation men fakturerar helt separat för uppdrag eftersom man har olika verksamheter och man fakturerar aldrig varandra. Föreningen är inte vinstdrivande.

Jag har bokfört dessa insättningar mot skuldkontot 2830 "Avräkning för annans räkning" som klumpsummor för att hålla reda på de och tillbakabetalningarna blir då motkonterade så att det kontot nollställs efter pengarna betalats tillbaka. Tyvärr upptäcktes dessa inbetalningar först nyligen så de löper över bokslutet.

Vad tror ni om vad skattemyndigheterna kan tycka om det här? Pengarna blir ju beskattade i föreningen, men fysiskt sitter de på handelsbolagets bankkonto även om de lämnar det året efter.

Effekten blir ju som ett lån även om pengarna inte rörs. Bör jag sätta någon ränta på beloppet eller kan jag låta det vara som det faktiskt är?
#4
Jag jagar ett problem i bokföringen i en enskild firma som har Beräknat Resultat i Balansräkningen på 282 393, men i Resultaträkningen är det 286 091 ända tills jag lägger den summan i en verifikation om årets resultat på konto 8999 resp 2019. Då får jag en differens på 9 kr på det beräknade resultatet i Resultaträkningen, vilket borde vara 0.
Justerar jag verifikationen med årets resultat med de 9kr som diffar blir det ca 980kr på beräknat resultat i stället. Det verkar ju helt galet, så jag antar att jag har ett fel i balansräkningen.

Jag kan inte se några fel så långt.

Några tips på vanliga fel vad jag kan leta efter? Oftast brukar jag få Balansräkningen att stämma, men nu ser jag inga direkta fel på de kontona.

#5
Jag har en större mängd numera avskrivna leverantörsskulder i ett handelsbolag, av vilka det mesta kommer från obetalda fakturor flera år tillbaka.
Om jag nu får veta att företaget ifråga gått i konkurs, avregistrerats eller om de meddelat att fakturan kan struntas i utan att de skickat en kreditfaktura, är det bästa att ändå motkontera detta året som om de skickat en sådan och alltså sänka kostnaderna och momsen för i år? Eller finns det bättre metoder för såpass gamla leverantörsskulder?

Följdfråga; hur bokför man andra skulder som avskrivs som lån till bolaget från t ex privatpersoner. Där kan jag ju inte motkontera mot checkräkningskontot, eftersom saldot blir fel då. Är det ett tillgångskonto jag ska välja? Tacksam för idéer.
#6
Eftersom man ändå inte får dra av vissa utgifter man bokfört, blir då inte vinsten egentligen högre än vad bokföringsprogrammet man använder spottar ur sig? Och m a o blir underlag för exempelvis periodiseringsfonder större? Och Årets vinst blir större? Men för att det ska stämma måste man ju bokföra om ej avdragsgilla saldon till intäkter eller något som får motsvarande effekt. Eller?

Jag bokför åt ett handelsbolag för närvarande.

Men hur brukar man göra? Hur gör ni? Jag förstår att man kan vänta med detta till deklarationen, men ser inga komplikationer med att bokföra om. Ser ni?
#7
Om man arbetat i ett annat land inom EU som svenskt företag och har haft utgifter som är betalda på plats i landet ifråga, hur bokför man då den VAT som man betalat ifall man kommer att begära tillbaks den från det andra landets skattemyndighet?
I slutändan så kommer ju de returnerade erlagda VAT-pengarna att sänka kostnaderna när de betalas ut, men eftersom det kan ta ett tag innan man får pengarna och man kanske inte får allt tillbaka, så kanske man kan bokföra momsen som en tillgång i väntan på detta?

Att använda konto 2645 känns inte helt korrekt, eftersom det väl är tänkt att vara för moms som aldrig utbetalas, en slags fiktiv moms. Eller har jag missat något?

Några förslag på hur man kan tänka?
#8
Konto 3740 används ju vanligen för öresavrundning t ex vid momsrapporter varje månad. Men när man senare stämmer av 3740, d v s nollar det inför nästa år el period, mot vilket konto kan man lämpligen motkontera på? Jag hittar inget uppenbart, så tänkte höra vad ni andra använder?
#9
När en momsskuld flyttas från skattekontot till kronofogden för att inbetalning inte skett i tid, vad är kutymen, i detta fall gällande ett handelsbolag, att överflyttningen bokförs som? Jag har krediterat konto 2510 för skatteskulder, för att särskilja detta från andra momsskulder, i synnerhet för att minuset kommer från rättningar som berör tidigare års moms. Men vid närmare eftertanke kanske det inte är det lämpligaste? Skatter berörande handelsbolaget är ju inte samma sak som moms

Vad tycker ni om lösningen att helt enkelt upprätta en speciellt momsskuldkonto för den aktuella skulden och arbeta mot det? T ex konto 2655. Eller finns det mer vanligen använda konton?

Sedan när skulden betalas till kronofogden, så debiterar man givetvis skulden mot det skuldkonto som krediterades , men oftast har ju det tillkommit ränta enbart till kronofogden som inte syns på skattekontot. Kan den behandlas som kostnadsränta på skattekontot, d v s i aktuellt fall på konto 8423? Sedan finns det normalt en grundavgift som man betalar i samband med att skulden regleras. Vad bokför man den som? 6995 "restavgifter för skatter och sociala avgifter "verkar ju lämpligt. Vad tycker ni?
#10
Löpande bokföring / stöld av förbrukningsinventarier?
februari 26, 2008, 02:33:39 PM
Behöver man bokföra stöld av förbrukningsinventarier, när man inte får ut försäkringsersättning? Utgiften är ju redan bokförd vid inköpet. Ev. nyinköp för att täcka förlusten bokförs ju också vid det inköpet, vilket ju utgör den faktiska ekonomiska förlusten. Sen finns det ju en produktionsförlust också antagligen, men det bokför man ju inte.

Hur man bokför stöld av varor och inventarier, förstår jag, men det här var knepigare. Om man nu inte bara låter bli.