Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Meddelanden - UllaBella

#1
Tack för svaret. Om jag fattat programmet rätt (jag är bättre på sånt än på det rent bokföringsmässiga) så är det som du säger, det gör automatiska avskrivningar.

Men isch så komplicerat det känns plötsligt... Rent skattetekniskt, tänkte jag rätt från början med att sprida ut kostnaderna på flera år?  Ska jag låta det vara som det är istället?

Skattemässigt för i år skulle det vara en fördel att få med så mycket kostnader som möjligt. Vi hade räknat med förlust eller möjligen ett nollresultat i år och en liten vinst kommande år, därför tyckte jag det kunde vara bra att fördela kostnaderna lite. Nu blev ju läget ett helt annat, verksamheten blev långt större än vi anat redan det här första året och det kommer att bli en del restskatt om jag inte "får tillbaka" kostnaderna jag försökt sprida. Å andra sidan får jag ju inte den spridningseffekt jag tänkte från början då, men nu är vi mer beredda... :)
#2
Eftersom jag fick ett så snabbt svar på min förra fråga, slänger jag ut nästa. Och nu känner jag mig betydligt mer vilse. Det gäller det här med anläggningstillgångar. Under året har en hel del maskiner och verktyg köpts in. När jag bokfört dessa har jag förstås använt mig av kontona Verktyg, resp Maskiner som jag har tyckt det passat. I mitt redovisningsprogram (eFredo) kommer frågan upp om det ska anges som anläggningstillgång, vilket jag tyckt (man ska inte bara tycka utan att veta) att det varit, och då ska man ange avskrivningstid. Där har jag i de fall det handlat om belopp över sisådär 4-5 000, gått på varianten "beräknad livslängd" och angett något från 1 till 3 år, i enstaka fall upp till 5 år. Detta trots att jag visste att jag kunde direktavskriva nästan allting, min tanke var eftersom det inte kommer att bli på långa vägar lika mycket inköp kommande år, kunde det vara bra att fördela kostnaderna över flera år.

Men nu vet jag inte... Var det någon fördel att göra så här? Jag läser hos bokföringsnämnden:
CiteraEn maskin eller en inventarie med ett anskaffningsvärde som understiger ett
halvt prisbasbelopp med tillägg för mervärdesskatt som inte ska dras av eller
återbetalas enligt mervärdesskattelagen (1994:200) behöver inte tas upp i
balansräkningen utan får redovisas som kostnad i sin helhet samma år den
förvärvas.
Kan jag ändra avskrivningstiden i bokföringen nu i efterhand? (Jag har testat, och rent tekniskt går det att göra i eFredo, men har inte vågat spara ändringen förrän jag vet konsekvenserna.)
#3
Nu läste jag också på bokföringstips.se, men tyckte också att det där med "försäljning varor ROT" verkar väldigt konstigt.
Jag hittade istället följande, och det här sättet att lägga upp det verkar vettigare:
http://www.bas.se/documents/ROT_000.pdf
#4
Tack för supersnabbt svar!

Jag har ju använt kontantmetoden hittills, men vid bokslutet blir det ju ändå på sätt och vis fakturametoden, så visst hjälpte svaret!
#5
Hej och hå, bokslut för första gången och givetvis dyker frågor upp som jag inte hittar svar på, trots att jag trodde att jag hade koll... Hoppas på svar här!

Sambon har enskild firma i byggbranschen, jag har hand om bokföringen som hittills gjorts enligt kontantmetoden (jag ska dock byta nu efter bokslutet). Ett jobb gjordes i slutet på året, faktura skickades till kunden före jul. Duktig kund betalar redan den 27/12. Jag registrerade begäran om utbetalning för rot-avdraget hos skatteverket igår (3/1).

Eftersom jag nu ska föra in utestående fordringar (och skulder) vid årskiftet, blir frågan: när uppstod fordran på skatteverket? När fakturan skickades till kunden, när kunden betalade, eller när jag gjorde begäran om utbetalning?

När jag övergått till fakturametoden är ju frågan densamma, dvs när fordran till skatteverket ska bokföras.

Tack på förhand!