Ett forum om bokföring

Bokföring & redovisning => Bokslut och årsredovisning => Ämnet startat av: lemesjo skrivet januari 23, 2018, 04:52:19 PM

Titel: fortsätta fakturera kund i konkurs
Skrivet av: lemesjo skrivet januari 23, 2018, 04:52:19 PM
Hej
Är kassör för en förening som äger en campinganläggning. Den har varit uthyrd i många år till en annan förening. Under 2016 slet de med ekonomin och vi fick ingen hyra.
De gick i konkurs i mars 2017. Bokförde hyran som förlust och fick tillbaka momsen. Nu till frågan: ska jag boka upp hyran för 2017 som förlust också?
Anläggningen är till salu och underskottet i deklarationen kan komma väl till pass om det blir sålt. Dock har inte konkursförvaltaren fått hyresfakturorna.....finns inga pengar och vi har haft
hjälp med advokat för att hyresavtalet ska anses upphört.

Titel: SV: fortsätta fakturera kund i konkurs
Skrivet av: Fredrik Stigsson skrivet januari 26, 2018, 09:47:57 AM
Hej!

Ja, hyran för år 2017 bör bokföras som en förlust. Borgenärer med oprioriterade fordringar får sällan betalt, de med prioriterade fordringar har rätt till full betalning först. Om ni skulle få betalt så kan ni bokföra det här som en intäkt när det inträffar.

I konkurs får endast en fordran som har uppkommit innan konkursbeslutet meddelades göras gällande, det finns därför ingen anledning till att fakturera ett företag som har gått i konkurs.