Ett forum om bokföring

Bokföring & redovisning => Koncernredovisning => Ämnet startat av: Poperick skrivet mars 21, 2012, 05:16:51 PM

Titel: Elimineringar från år till år
Skrivet av: Poperick skrivet mars 21, 2012, 05:16:51 PM
Hej,

Elimineringar som görs pga internvinster och kursdifferenser och vad det nu kan vara i koncernredovisningen ett år måste ju rimligtvist följa med nästa år också.

Ex. Om ett dotterbolag sålt varor med vinst till ett moderbolag så ligger ju den vinsten i dotterbolagets fria kapital och måste elimineras varje år framåt. Eller har jag fel?

Är det inte bökigt praktiskt att hålla koll på allt detta?

Finns det några bra läroböcker inom koncernredovisningen som tar upp detta. De böcker jag läst behnadlar endast vad som sker år ett men inte hur eliminergarna som görs hanteras kommande år.

Mvh,
Poperick
Titel: SV: Elimineringar från år till år
Skrivet av: Fredrik Stigsson skrivet mars 23, 2012, 10:01:05 AM
Hej,

om du använder ett program för koncernredovisning så blir det lättare att hantera uppgifter som skall följa med mellan år. Du kan ladda hem en demoversion av Visma Koncern (http://www.vismaspcs.se/produkter/redovisning/visma-koncern) för att få en bättre uppfattning.
Titel: SV: Elimineringar från år till år
Skrivet av: Poperick skrivet mars 23, 2012, 01:39:11 PM
Tack, ska kika på det.

men jag tänkte mest förstå hantverket. Tänker mig ett stort koncernlakan i excel för att se samtliga elimineringar visuellt.

Förmodligen får man väl lägga till en kolumn som heter ingående elimineringar, så att tidigare års elimineringar hänger med. Sedan kör man på med årets som vanligt. Eller?
Titel: SV: Elimineringar från år till år
Skrivet av: Fredrik Stigsson skrivet april 19, 2012, 04:10:33 PM
Hej,

ja du kan lägga upp kolumner för ingående balans, justering (perioden) och utgående balans avseende elimineringar. Du kan hitta exempel på konteringar i koncernredovisningen här (http://koncernredovisning.biz/exempel-koncernredovisning.htm). Dessa exempel kommer nog att ge dig insikt i själva hantverket. Det är ju balansräkningens ingående elimineringar som du måste föra med dig mellan år.