Ett forum om bokföring

Bokföring & redovisning => Löpande bokföring => Ämnet startat av: FramåtAffärsutveckling skrivet januari 17, 2011, 02:58:55 PM

Titel: Moms på presentkort
Skrivet av: FramåtAffärsutveckling skrivet januari 17, 2011, 02:58:55 PM
Vi brukar i juletid dela ut presentkort på deli-butiker och restauranger till våra kunder och anställda.
Dock kan inte resturangerna veta vilken moms de blir när presentkorten utfärdas. 12% eller 25%?
Detta medför att de inte kan debitera moms på presentkorten utan att de fakturerat totalt inkl moms. Bra för restaurangen, mindre bra för kunden (vi) då vi inte kan dra någon moms. Någon som har en lösning?
Titel: SV: Moms på presentkort
Skrivet av: Fredrik Stigsson skrivet januari 21, 2011, 10:12:41 AM
Hej,

du kan inte göra avdrag för ingående moms avseende dessa presentkort. Om du vill göra avdrag för ingående moms måste du lämna en annan typ av gåva som julgåva.
Titel: SV: Moms på presentkort
Skrivet av: TimFaste skrivet januari 24, 2011, 12:20:44 PM
Detta är exempel på ospecificerade vouchers är kontantkort till mobiltelefon. Eftersom man vet vad samtalskostnaden kommer att användas till - röstning i Idol, telefonsamtal, annonser i blocket etc - så finns det inte heller någon moms på det. Momsen uppstår hos säljaren när olika tjänster säljs, men ur företagarsynvikel får man väl säga att "då är det så dags".

Om ni å andra sidan köper ett presentkort som endast kan bytas ut mot en specifik vara eller tjänst då ska säljaren av presentkortet registrera det som en  försäljning och ta ut moms direkt.

När det gäller restaurang så under förutsättning att de inte också säljer mat för hämtning så tycker jag nog att de borde kunna sälja presentkortet momsat och klart. Mig veterligen är momsen på restaurangnotan 25 % oavsett vad man äter eller dricker.