Hej!
Har några undringar kring bokslutet, har enskild f:a som bokför jml kontantmetoden, redovisar moms i deklarationen/år. Såg att Margareta varit inne på samma sak, men vare sig hon eller jag har tydligen blivit klokare? :-\
När man har stämt av alla konton, hur hanterar man då balansräkningen? Hur ska man "tyda" och förstå den, om något är fel???? Eller är den kanske rätt?
Finns det inte någon riktig mall, samt i vilken ordning man boka av kontona?
-Tror att balansrkg ser bra ut, vet inte vad mer jag kan kolla.
-Har bokat lagerförändring D1400 mot K4010
-Skall banksaldo bokföras på egen verif (o i så fall vilka konton)?
-Bankränta, ha ha ha där fanns inget att bokföra
-Momsrapport, när tas den ut?
-Resultatöverföring vid vinst; D8999 K2019 (vid förlust D2019 K8999)?
-Nollställning av eget kapital vid vinst; K2011, 2013, D2018, 2019, K2010? (vid förlust; K2011, 2013, D2018, K2019, D2010)?
Momsredovisningskonto 2650, hur kommer det ev in i bilden. Den moms jag betalar in varje månad, konteras som eget ut D2013 K1940, så vad är det som ev ska hamna på 2650?
Ooooops, höll på att glömma göra kontera för lokalhyra, bor i villa, blir det så här då: D5010 2000:- K2018 2000:- (vid lägenhetsboende 4000:-?)
När det gäller beräknat resultat, så ska väl detta belopp vara detsamma, oavsett om jag tittar på balans eller resultatrapport? Kan man upptäcka ev fel i resultatrapporten, genom att titta på den?
Ok, det kanske är en hel hopa tokiga frågor, men hur svårt ska det egentligen behöva vara att skapa en lättförståelig lathund över ett bokslut? I början av en verksamhet har nog många behov av att försöka förstå, för att senare kunna lämna över till någon expert, men då med lite grann på fötterna, så man kan förstå varandra.
Phuuu, det här blev långt, men jag tror att det kan intressera många, så snälla TimFaste, kan du göra ett försök att få oss korkskallar att förstå. Det finns inga enkla "lathundar" att gå efter, inte ens i "bokföring för dig som hatar det"! OCH, jag hatar inte bokföring, det känns spännande, men.......
Mvh
Kicki
Hej Kristina!
Jag har gått och grunnat på hur och vad man kan svara. Om vi tar det första.
Hur ska man veta att en balans- eller resultaträkning är korrekt.
För det första så brukar man jobba sig igenom balansräkningens olika poster och göra specifikationer till varje post (byggnader, inventarier, långfristiga fordringar, varulager och pågående arbeten, kundfordringar, övriga kortfristiga fordringar, förutbetalda kostnader och upplupna intäkter, kassa och bank, långfristiga skulder som utnyttjad checkräkningskredit och reverslån, skatteskuld [aktiebolag], oredovisade källskatter och arbetsgivaravgifter, upplupna semesterskulder, övriga kortfristiga skulder samt upplupna kostnader och förutbetalda intäkter).
Om allt som finns i verkligheten också finns i bokföringen - då stämmer balansräkningen. Om nu utgående balans förra året stämde och detta årets utgående balans stämmer, ja, då stämmer resultatet också! När det gäller att förstå "budskapet" som döljer sig i löpande balans- och resultatrapporter och bokslutets balans- och resultaträkning då rekommenderar jag dig (er) att läsa böcker i ämnet och gå på kurser. Svar på frågor i denna typen av forum räcker i allmänhet inte för att få den djupare kunskapen.
Löpande avstämningar underlättar bokslutsarbetet
Kontrollera vid varje periodslut (månadsslut) att bokföringens saldon på kassa, bank och utnyttjad checkräkningskredit, reverslån - och ifall funktionen används även kundfordringar och leverantörsskulder - stämmer med verkligheten. Stäm av mot kontoutdrag, avbetalningsavier m.m. När du sedan kommer till bokslutet så är mycket av bokslutsjobbet gjort.
Alla transaktioner - även justering/rättelse av saldon på kassa, bank m.m. - skall ha ett verifikat som underlag. Antingen verifikatet från affärshändelsen eller ett eget upprättat underlag som förklarar varför man gör bokningen.
När tas momsrapport ut och görs momsombokning
Nu får vi hålla tungan rätt i mun! Här behöver vi känna till hur det egna bokföringsprogrammet är upplagt. Där bör finnas dokumentation - antingen på papper eller i hjälpfunktionen i programmet - som redogör för gången. Dessutom har vi ju olika momsredovisningsperioder, enmånadsredovisning, tremånadersredovisning och helår i deklarationen.
Oavsett vilket så tas momsrapport och avstämning ut för den momsperiod som gäller i det aktuella företaget. Därefter, antingen som sista verifikat i momsperioden eller som första verifikat i den nya perioden, nollställer man kontona för utgående och ingående moms och bokför saldot antingen på 1650 eller 2650 (fordran eller skuld). Moms vid bokslutet brukar vara lämpligt att bokföra ombokningen som ett bokslutsverifikat.
Nollställa konton??
Jag tror att den diskussionen har satt lite myror i huvudet på en del forummedlemmar. Uttrycket är missvisande. I alla bokföringsprogram som används förs utgående balanssaldon automatiskt över till det nya räkenskapsåret som ingående balanser. Här nollställs inga konton!
De flesta bokför årets vinst/förlust mot respektive balans- respektive resultatkonto. I vissa program finns det automatisk funktion som för över årets resultat till ett balanskonto utan särskild bokning.
I ett aktiebolag hålls en årsstämma där man fattar beslut om användningen av årets resultat. När den hållits bokför man beslutet så att man nollställer kontot för årets resultat och bokför balanserade vinstmedel och eventuell utdelning.
Enligt samma princip väljer man ofta i enskilda näringsverksamheter samt handels- och kommantidbolagatt att bland de första verifikaten på det nya räkenskapsåret så nollställer man ett antal konton i klassen eget kapital och bokför saldot mot 2010, 2020 osv. Det görs lite grand av "estetiska" skäl. Det är lätt att se storleken på årets egna uttag/insättningar. Om man inte gjorde en sådan ombokning skulle man till sist ha summan av de senaste 30 årens uttag på konto 2011. Det skulle vara rätt störande.
Men som sagt - läs gärna litteratur, skatteverkets anvisningar, K1-reglerna m.m. Kurskostnader kan också visa sig vara värda varenda krona. Kanske hålls det kvällskurser på orten. Kunskap är bra att ha!
Tack för ditt svar. Blev kanske inte helt klok på allt, men fortsätter jobba med bokslutet.
Som du så klokt föreslår, så läser vi litteratur i ämnet, är inne o kollar skatteverkets anvisningar o s v. Det bästa vore kanske att komma iväg till någon kurs, dessvärre har vi ingen på många mils avstånd o med alla tåg o bussproblem denna vinter, så vet man ju inte ens om man tar sig hem.
Ska nu läsa igenom ditt svar ordentligt och se vad jag kan applicera.
Mvh
Kicki
Min fru brukar också tycka att mina förklaringar blir krångliga :-[
*poppar ur lurkdom*
Men det tycker inte jag! Dina förklaringar är lättfattliga, pedagogiska och oh så tålmodiga. Tack, tack och tack igen för att du orkar med oss bokföringsnewbies, jag tror inte du förstår hur mycket du hjälper oss. *återgår till sökfunktionen och lurkandet.. snart har jag satt ihop min egen bokförings FAQ, tjohej! \o/ *