Ett forum om bokföring

Bokföring & redovisning => Löpande bokföring => Ämnet startat av: Cordula skrivet november 17, 2014, 11:17:02 AM

Titel: Förbrukningsmaterial/ inköp av material
Skrivet av: Cordula skrivet november 17, 2014, 11:17:02 AM
Tänkte höra med er vilka inköp ni bokför på vilket konto. För några år sedan hade jag fått tipset att helst bokföra alla inköp på konto 5460 förbrukningsmaterial för att slippa inventeringen som ansågs behövas när man bokför på konto 4000. Nu har jag dock väldigt ofta sett att många använder sig av kontot 4000 samt underkonton utan att genomföra inventering.

Hur gör ni?
Titel: SV: Förbrukningsmaterial/ inköp av material
Skrivet av: Fredrik Stigsson skrivet november 21, 2014, 08:34:20 AM
Hej!

Jag bokför bara varor som avses att säljas vidare på konton för varuinköp. Förbrukningsmaterial som används (förbrukas i verksamheten) bokför jag som förbrukningsmaterial (5460) eller kontorsmaterial (6110).
Titel: SV: Förbrukningsmaterial/ inköp av material
Skrivet av: Cordula skrivet november 24, 2014, 11:59:10 AM
Låter vettigt. Men hur skulle du göra ifall det handlar om ett konditori? Inköp av livsmedel för bakning och tillagning bokfördes på kontot 4010 av den tidigare redovisningskonsulten, och jag fortsatte med detta för kontinuitetens skull; normalt skulle jag ha bokfört på 5460 istället. Hur skulle du/ ni göra?
Titel: SV: Förbrukningsmaterial/ inköp av material
Skrivet av: Fredrik Stigsson skrivet december 05, 2014, 08:42:22 AM
Citat från: Cordula skrivet november 24, 2014, 11:59:10 AM
Låter vettigt. Men hur skulle du göra ifall det handlar om ett konditori? Inköp av livsmedel för bakning och tillagning bokfördes på kontot 4010 av den tidigare redovisningskonsulten, och jag fortsatte med detta för kontinuitetens skull; normalt skulle jag ha bokfört på 5460 istället. Hur skulle du/ ni göra?
Jag skulle ha bokfört dessa kostnader på konto 4010. Dessa livsmedel skall säljas vidare i bearbetad form.
Titel: SV: Förbrukningsmaterial/ inköp av material
Skrivet av: Cordula skrivet december 05, 2014, 10:05:45 AM
Ok. Tack!