Hur hantera 2081 (aktikapital) vid kontrollbalans

Startat av Vertuu, oktober 17, 2009, 08:17:55 PM

Föregående ämne - Nästa ämne

Vertuu

Hej!
Vi skriver ut en balansrapport från Visma titt som tätt för att kolla att eget kapital inte understiger hälften av aktiekapitalet.
Se den här länken på vår balansrapport.

http://img517.imageshack.us/img517/6058/balansrapport.jpg

Hur ska man räkna med konto 2081? För om den räknas som en skuld i traditionell mening kommer det egna kapitalet (tillgångar - skulder) var toklågt och kontrollbalansräkning behöva upprättas.

Ska man bortse från detta konto vid beräkningen? Jag har grubblat på det här ett tag och kan verkligen inte släppa det!

TimFaste

Konton som hör till det egna kapitalet (aktiekapital, balanserade resultat, årets resultat, aktieägartillskott m.fl. konton) är inte skuld utifrån din fråga. Att eget kapital står på skuldsidan beror på att man ser det som en skuld till ägarna. Inget annat! Tänk så här!
TILLGÅNGAR ./. SKULDER TILL EXTERNA (leverantörer, myndigheter, personal m.m.) = EGET KAPITAL
För att frågan om kontrollbalansräkning ska uppstå skall EGET KAPITAL < AKTIEKAPITAL
Bokföringen och balansrapporterna är ett viktiga redskap för ledningen att kunna bedöma huruvida en obeståndssituation har uppstått - men balansrapporten behöver inte representera hela SANNINGEN! Företagsledningen känner kanske till att det finns övervärden i fastigheter, större varulager, upparbetade pågående arbeten eller andra värden som inte finns redovisade i den löpande bokföringen.
Å andra sidan kanske man vet om att det finns ett avtal om leverans av varor och tjänster där man räknat bort sig! Det blir en brakförlust! Då måste man väga in den förlusten och ta hänsyn till den redan nu! Balansrapporten ser kanske bra ut, men verkligheten är så dålig att man måste upprätta en kontrollbalansräkning!
När man verkligen upprättar en kontrollbalansräkning så måste man ta hänsyn till skatteskuld på alla obeskattade vinster - återstoden är eget kapital. En kontrollbalansräkning måste granskas av revisorn så om man är orolig kan det vara bra att ta en diskussion med denne eller en redovisningskonsult man samarbetar med.