Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Meddelanden - Fredrik Stigsson

#1186
Citat från: Kiki skrivet juli 12, 2008, 02:10:36 PM
Hej,

har har bokförad den utländska momsen jag betalde som momsfordran.
Gjorde jag fel?

jag tänkte bokföra det som fordring och när jag fick betalt den boka ut det mot Bankkontot.
Kan man gjöra det?

Undrar,
Kiki
Hej!
Japp, det kan du göra.
#1187
Hej!
Du kan göra avskrivning på hela köpesumman tills dess att tvisten har lösts, om detta är den bästa bedömningen av tillgångens värde. När tvisten har lösts får du göra nödvändiga justeringar och möjligtvis justera avskrivningsplanen i samband med att både tillgången och skulden till leverantören blir lägre.
#1188
Hej!
De olika former av avskrivningar som du beskriver är skattemässiga avskrivningsmöjligheter. Att skriva av proportionellt (med lika stora belopp varje år)är det vanligaste att göra, och det är helt korrekt som du tänker att du uppskattar en ekonomisk livslängd och sedan gör avskrivningar enligt den här planen. Skattemässigt finns det sedan olika möjligheter och man får skriva av inventarier över 5 år även om den ekonomiska livslängden är 10 år. Många väljer därför att göra avskrivningar över 5 år planenligt med 20% av anskaffningsvärdet varje år.
#1189
Bokslut och årsredovisning / SV: Avskrivningar
juni 22, 2008, 11:35:06 AM
Hej!
Om du skall plocka bort detta så skall det se ut på följande sätt efter:

1220  0
1229  0
#1190
Hej!
Det är en skillnad mellan skattemässigt resultat och bokföringsmässigt resultat. Om man tillexempel är ute på representation med en kund och hela kalaset går på 1 250 SEK inklusive moms, då är 180 kronor en skattemässigt avdragsgill kostnad (2*90) och 45 kronor avdragsgillt som ingående moms. Resterande 1 025 kronor är inte skattemässigt avdragsgillt men är ändå en kostnad för företaget i och med att denna representation ansågs vara nödvändig för att förvärva kunden. I en enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag hade du kunnat bokföra den skattemässigt icke avdragsgilla kostnaden som ett eget uttag.

Det är upp till dig hur du vill göra med det här utifrån vad som är mest korrekt ur ett bokföringsmässigt perspektiv. Icke skattemässigt avdragsgilla kostnader och icke skattepliktiga intäkter bör i alla fall särredovisas i bokföringen så att man vet vilka belopp dessa uppgår till.

Om du betalar privata utgifter med företagets pengar är det förmåner, det bokförs som eget uttag i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag och som förmån (beskattas som vanlig lön i lönekörningen) i aktiebolag och ekonomisk förening.

Din bokföring skall visa på ett bokföringsmässigt resultat enligt bokföringsmässiga grunder.
#1191
Löpande bokföring / SV: bokföra eget uttag
juni 22, 2008, 11:12:19 AM
Hej!
I enskild firma, handelsbolag och kommanditbolag gör man egna uttag när man som delägare eller närstående till delägare behöver pengar till löpande levnadsomkostnader. I dessa företagsformer beskattas man för vinsten som blir under året, egna uttag och egna insättningar påverkar inte resultatet i företaget. Preliminär skatt betalas baserat på förväntad vinst under året, men preliminärskatt betalar man inte förren man har fått beslut från skatteverket om detta.

I aktiebolag och ekonomiska föreningar betalar man ut vanlig lön till delägarna, aktiebolaget eller den ekonomiska föreningen måste därför vara registrerat som arbetsgivare hos skatteverket. När man betalar ut lön redovisar och betalar man löpande, den 12:e i månaden efter löneutbetalningsmånaden arbetsgivaravgifter och preliminärskatt för de anställda.

Här kan du läsa mer om:
Eget uttag
Löner till tjänstemän
#1192
Hej!
Jag tror inte att det är några problem för dig att få avdrag för ingående moms som avser en period innan verksamheten var momsregistrerad om man kan visa på att de utgifter som den ingående momsen avser är till nytta för den verksamhet som bedrivs och för att erhålla intäkter i denna verksamhet. Enligt mervärdesskattelagen skall en ansökan göras till Skatteverket med en begäran om att få avdrag för ingående moms innan momsregistrering. Gör därför en ansökan till skatteverket via ett vanligt brev och bifoga fakturor eller kvitton. Bokför som ingående moms i avvaktan på beslut från skatteverket och deklarera sedan den ingående momsen i skattedeklaration om Skatteverket kräver det här.

Kapitel 10 i Mervärdesskattelag (1994:200)
Nystartade verksamheter
9 § När det finns särskilda skäl kan Skatteverket efter ansökan besluta att den som har påbörjat en verksamhet skall ha rätt till återbetalning av ingående skatt i verksamheten innan sådan omsättning förekommit som avses i 1 kap. 1 § eller i 11 eller 12 §. Lag (2003:659).

SKM kan när särskilda skäl föreligger efter ansökan besluta att den som påbörjat en verksamhet ska ha rätt till återbetalning av ingående moms i verksamheten innan omsättning förekommit. Som en sammanfattande benämning för särskilda skäl har använts uttrycket uppbyggnadsskede. Syftet är att genom att ge rätt till återbetalning åstadkomma konkurrensneutralitet redan från den tidpunkt verksamheten startar och framför allt om investeringar gjorts i inledningsskedet. Den som medgivits rätt till återbetalning av ingående moms med stöd av 10 kap. 9 § ML ska enligt 19 kap. 13 § ML alltid lämna redovisning i skattedeklaration. Enligt hittillsvarande praxis har krävts att fråga ska vara om betydande investeringar och att den påbörjade verksamheten på sikt ska ha en viss omfattning.


#1193
Bokslut och årsredovisning / SV: årets resultat
juni 11, 2008, 01:00:24 PM
Hej!
Du har gjort helt korrekt, den ingående balansen skall vara som den utgående balansen föregående år. I det nya året avslutar man andra konton än 2010 inom kontogruppen Eget kapital mot konto 2010 Eget kapital så att detta konto visar eget kapital vid periodens början.
#1194
Hej!
I enskild firma är skattekontot privat och knutet till den enskilda näringsidkaren och om man gör betalningar till skattekontot räknas det som ett eget uttag. Om vi antar att du har en momsskuld på 5000 som du betalar genom att du har ett överskott på skattekontot så skall du kreditera konto 2012 Egna skatter och debetera konto 2650 Momsskuld, så att momsskulden försvinner från bokföringen. För betalningar till skattekontot i enskild firma använder man konto 2012 egna skatter

Exempel:
2012 Egna skatter; Kredit; 5000
2650 Momsskulde; Debet; 5000
#1195
Hej!
Moms som man betalar i utlandet, i ett annat EU-land eller i ett land utanför EU är inte avdragsgill som ingående moms utan man brukar bokföra denna utländska moms i kontogrupp 69 - övriga externa kostnader, är avdragsgill som kostnad då alltså. Du kan bokföra den utländska momsen på ett kostnadskonto i väntan på att eventuellt få tillbaka den utländska momsen.

För exempel och för att läsa mer titta in på nedanstående länk:
Utländsk moms
#1196
Löpande bokföring / SV: Fakturakredit
maj 12, 2008, 09:06:23 PM
Hej!
Jag antar att du med fakturakredit menar att ert företag belånar fakturor och för det här betalar ränta. Det här innebär att du har belånade kundfordringar samt en skuld till det kreditinstitut som har säkerhet i kundfordringarna. Den räntekostnad som avses i det här exemplet ökar på din skuld hos kreditföretaget.

När du blir beviljad fakturakredit och erhåller likvider från kreditföretaget skall du flytta över din kundfordran till belånade kundfordringar och bokföra en skuld till kreditföretaget. Exempel, kredit innan ränta 4 409 435,75

-Omföring till belånade kundfordringar
1510 Kundfordran; Kredit; 5 500 000
1512 Belånade kundfordringar; Debet; 5 500 000

- Bokföring av skuld till kreditföretaget när lånat belopp har erhållits
2810 Avräkning fakturakrediter; Kredit; 4 409 435,75
1940 Bankkonto; Debet; 4 409 435,75

- Räntekostnad
2810 Avräkning fakturakrediter; Kredit; 70 119
8424 Ränta fakturakredit; Debet; 70 119

Har jag förstått dig rätt?


#1197
Hej!
Du kan korrigera det i efterhand, det är oftast dumt att göra korrigeringar i ett tidigare bokföringsår där man redan har gjort bokslut och gjort deklaration, det är bättre att göra korrigeringen i det bokföringsår där felet upptäcks. Du kan göra en bokföringsorder där du bokför egen insättning mot bankkontot.

Exempelvis, 5000 SEK

2018 Egen insättning; Kredit; 5 000
1940 Bankkonto; Debet; 5 000
#1198
Hej!
Outnyttjat och ackumulerat underskott tas upp i deklarationen på sidan 2 i NE-blanketten vid kod R24 "Outnyttjat underskott från föregående beskattningsår".
#1199
Skatt och deklaration / SV: tillbaka på skatt
april 28, 2008, 09:04:17 PM
Hej!
Antar att du har enskild firma och då är skattekontot privat och tillhör därför dig som privatperson, denna återbetalning skall då inte bokföras i företaget om det inte rör sig om att du har redovisat för mycket arbetsgivaravgifter till anställda i företaget eller får tillbaka på momsen om du har haft mer ingående moms än utgående moms, då måste din momsfordran bokas bort. Men om det handlar om din privata inkomstskatt så behöver du inte bokföra detta.

3.15.    Skatter som hör till näringsverksamheten, t.ex. mervärdesskatt, arbetsgivaravgifter och preliminärskatt för anställda skall bokföras i företaget. Skuld avseende mervärdesskatt som redovisas i inkomstdeklaration skall däremot föras om till eget kapital i det förenklade årsbokslutet. Företagarens inkomstskatteskulder är däremot privata skulder som inte skall bokföras i företaget.

#1200
Hej!
Du kan göra bokföringen efter att du har avregistrerat firma, det är inga problem med detta.