Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Meddelanden - TimFaste

#91
Löpande bokföring / SV: Bokföra en fusion
januari 06, 2011, 06:17:01 AM
Det är nog en för stor fråga för att kunna besvara i denna typ av forum. Du lär behöva support av någon med tillräcklig kompetens som har tillgång till dokumentation och räkenskaper.
#92
Har inte gått in och kollat, men instinkten säger mig att "Försäljning varor ROT" kan inte finnas! ROT täcker endast arbetskostnader!
#93
Hej! Jag gillar det här med "bökföringsår" :D! Vi kör med det hädanefter!

Och så till sak. Visst har du numera ett AB? Där finns inte detta med "nollställning". Det är egentligen synd att vi/jag har myntat det uttrycket. I enskilda firmor, handels- och kommanditbolag är det ett sätt att hantera de olika konton som finns i det egna kapitalet, men vi glömmer det och återvänder till din fråga.

I affärssystemet ska du kunna öppna ett nytt räkenskapsår utan att du har avslutat det gamla! I det läget jobbar man med att stämma av och avsluta det gamla året ända fram tills att bokslutet är klart och fastställt. Ingående balanser i det nyöppnade räkenskapsåret uppdateras allt eftersom med nya värden som ett resultat av tillkommande poster i det gamla året. Man kan säga att det nya årets ingående balanser är preliminära - och ska uppfattas så!

När man är klar med bokslutet skapar man ofta ett sista verifikat som bokför resultatet - vid vinst kredit 2099 "Årets vinst" och debet 8999 "Årets resultat". Stänger det gamla året (vänta med det tills årsrevisionen är klar och årsredovisningen fastställd). Nu ska tidigare preliminära ingående balanser låsas som definitiva!

Det som i fallet med enskilda firmor m.m. i detta forum har kallats nollställning dyker faktiskt upp som en lite "light-variant". Bolagsstämman beslutar nämligen vad som ska göras med årsvinsten! Det bolagsstämmobeslutet bokförs så att konto 2099 (eller om någon har flyttat det till 2098) töms och läggs på utdelning, balanserad vinst etc.

Tja, det var det - kort och gott! :D
#94
Löpande bokföring / SV: Kontrollbalansräkning
januari 03, 2011, 04:19:06 PM
"mikaelgreen" har rätt i att det är av största vikt att du har dina kontakter i frågan dokumenterade.

Det finns en del formalia att iaktta när det gäller styrelseprotokoll m.m. så det är också helt klart att du inte kan agera på eget bevåg.

Det är i alla lägen så att företagsledningen har det fulla ansvaret för hur företaget leds.

I slutändan blir det ju också en fråga om att se till att du själv får betalt för ditt arbete och därmed också huruvida du ska behålla eller avsäga dig uppdraget (sättet du beskriver ärendet har jag tolkat som att du inte är anställd i det krisande företaget).
#95
Bokslut och årsredovisning / SV: När sker vinst?
januari 01, 2011, 06:30:59 PM
Företagsform?
#96
Löpande bokföring / SV: Moms på resor??
december 28, 2010, 11:52:00 PM
Somebody has! Thank you bokfoering!  :D :D :D :D
#97
Vi kan kanske inte gå ner i alla detaljer men ett par frågor är enkla att besvara.

I ett deklarationsprogram skapas schablonavdraget automatiskt - i annat fall måste du räkna ut det och sätta in det på NE-blanketten sid. 2 rad R43. Med tanke på att du har lägre avgifter är ditt avdragsutrymme 14 %.

Nedsättning 5 % dock högst 10 000 - ja, det räknar Skatteverket ut automatiskt.

Egenavgifter är endast det vi ofta kalla sociala avgifter. Som du ser i min uppställning så skiljde jag på Egenavgifter och Kommunal skatt. Den kommunala skatten, avgifter till trossamfund, begravningsavgifter m.m. är för sig.
#98
Löpande bokföring / SV: Moms på resor??
december 28, 2010, 02:04:54 PM

CiteraÅker jag med egen bil till ett momsfritt uppdrag fakturerar jag kort och gott gage och 18,50kr/mil för resan, och allt hamnar på försäljningskonto 3014 som en klumpsumma.

Yess!

CiteraÅker jag bil till uppdrag som är momspliktat ska även reseersättningen ingå i momsunderlaget. När fakturan betalas hamnar arvodet på 3010 och utmomsen på t.ex 2610.

Korrekt!


CiteraNästa steg är att betala ut milersättningen åt mej själv, och den är alltid momsfri. Den bokförs på 7331 (varför inte 5891, 5892, 5618??), och jag kan med fördel bunta ihop ett antal resor till en utbetalning, t ex en gång i månaden. Utbetalningen kan jag låta gå till konto 2018 för Egna insättningar/uttag 2018 om jag inte vill ta ut i cash.

Alldeles riktigt - och om du har enskild näringsverksamhet kan du med fördel använda 5618!

CiteraEller är det tvärtom så att man ska man lägga på moms på de 18,50 vid fakturering? Då skulle milserättningen kunden betalar bli 23,13kr/mil vid 25% moms, 20,72 vid 12% moms etc.

Du ska lägga på moms! Eftersom 12 % moms debiteras på livsmedel, rumsuthyrning, campingverksamhet och konstverk så skulle jag bli förvånad, med tanke på vad du skrivit, om du någonsin hamnar i den kategorin. Det är alltså 25 % moms som gäller!

Citerahur bokför jag en inköpsresa till kontorsvaruhus där jag köper förbrukningsmaterial och förbrukningsinventarier som behövs i arbetet?

Som bilersättning på konto 5618 med 18,50 kr!
#99
Skatteberäkningen görs i följande steg (jag utgår ifrån att det rör sig om aktiv näringsverksamhet och att det inte finns andra inkomster):

Vinsten före egenavgifter

./. schablonavdrag för egenavgifter (max 25 %; avräknas i nästa års deklaration mot verklig avgift)

Vinst efter schablonavdrag

* egenavgifter 29,71 %
  Nedsättning 5 % dock högst 10 000 kr

* Kommunal skatt
* Pensionsavgift
* Reduktion för jobbskatteavdrag och pensionsavgift

Förmodligen tittar du på deklarationsblanketten när du konstaterar att inkomsten var 146 000 kr. Notera då att där har avdrag redan gjorts för egenavgifterna! Någon extra reduktion fanns inte under 2009.

En liten koll i deklarationsprogrammet ger vid handen att om det inte finns andra inkomster så blir 200 000 kr i vinst c:a 67 - 70 000 kr i egenavgift och skatt.
#100
Löpande bokföring / SV: Moms på resor??
december 27, 2010, 01:54:37 PM
Hej!

Vi börjar med din avdragsrätt för moms. Köpta resor inom landet innehåller ju moms, liksom t.ex. parkeringsavgifter etc. Huruvida du får lov att dra av den momsen i din redovisning eller inte beror på om det är en produktionskostnad för momspliktig försäljning av varor eller tjänster. Så om du t.ex. reser med tåg till en plats i Sverige och det är ett uppdrag som inte är momspliktigt så blir din resekostnad lika med resans pris inklusive moms. Om det hade varit ett momspliktigt uppdrag hade du bokfört den ingående momsen på konto 2640 och nettot hade blivit din resekostnad.

Därmed har jag nog besvarat den här frågan: "b) Åker kollektivt t.o.r 120kr varav moms 6%, dvs 6,80kr"

Om du kör med egen bil och får ut milersättning så finns ingen moms inblandad över huvud taget. Hela ersättningen bokförs på konto 7331 "Bilersättning, ej skattepliktig". Därmed har jag nog besvarat/kommenterat: "a) Åker egen bil t.o.r 10 mil á 18,50/mil enl.schablon = 185kr" och "En annan uppgift är att milersättning är helt momsfri oavsett"

Nu till den utgående momsen.

Momsfria uppdrag bokförs ju på sina försäljningskonton och så är det inget mer med det. När du gör dina kalkyler måste du dock komma ihåg att inkludera ingående moms som utgifter/kostnader.

När det gäller momspliktiga uppdrag så bokförs nettobeloppen på respektive försäljningskonto och utgående moms på konto 2610. Där är det viktigt att veta att även den ersättning du debiterar för resor och traktamenten m.m. ligger med som momspliktig försäljning och ingår i underlaget för moms. Exempel: Arvode 5 000 kr + Resor med egen bil 1 000 kr; moms = 6 000 kr * 25 % = 1 500 kr.

När det gäller försäljningen och utgående moms bryr man sig inte heller om huruvida din ingående moms var 6 %, 12 % eller 25 %. Din utgående moms är inte relaterad till inköpen utan till den vara eller tjänst som du säljer.

Förstår inte vad du menar med frågan "Lämpliga konton?"
#101
Löpande bokföring / SV: Garanti
december 22, 2010, 03:38:45 PM
Jag uppfattar din fråga som att ni har servern och att ni köper en förlängd garanti.

Man får väl lägga in det som antingen en IT-kostnad eller en riskkostnad typ försäkring.

6390 Övriga riskkostnader
6540 IT-tjänster

Mitt val skulle nog luta åt 6390. Samma kategori som företagsförsäkring etc.
#102
Löpande bokföring / SV: upplupen redovisningskostnad
december 21, 2010, 10:29:20 AM
Oftast väljer man att bokföra fakturan som i ditt fall dök upp under sommaren 2010 på konto 6530 Redovisningstjänster. I nästa bokslut tar man sig en funderare på hur stor den upplupna kostnaden för 2010 kan anses vara. Större eller mindre? Justeringen bokför man då på 29xx-kontot mot konto 6530 Redovisningstjänster.

Eftersom det alltid finns ett "nästa bokslut" som också ska göras, så finns det en viss logik i att låta den upplupna kostnaden ligga kvar i väntan på nästa boksluts upprättande.
#103
OK - då är det lugnt!  ;)
#104
Löpande bokföring / SV: Aktieägartillskott
december 20, 2010, 10:35:06 AM
Ja, det finns en del formalia att ta hänsyn till.

Dels handlar det ju om huruvida aktieägartillskottet var villkorat eller inte. Om det var villkorat kan kravet på återbetalning ju inte ha varit ställt mot aktiebolaget, utan mot att dess aktieägare tillåter att den som gjort tillskottet kan få det återbetalt.

1) Bolaget måste därefter ha gått så pass bra att det är möjligt att besluta om utdelning
2) Återbetalningen ska då tas ur utdelningsbara medel
3) Beslut tas på årsstämman
#105
En liten fundering bara - är det bara en försäljning av ett kundregister eller är det en verksamhet som du säljer?