Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Meddelanden - Maginett

#1
Hej!
Jag har fått jättefin hjälp här tidigare och hoppas även denna gång!

Jag har en enskild firma och använder bokföringsprogrammet Visma Enskild Firma.

I november 2010 fick jag beviljat statligt produktionsstöd för framtagande av vissa böcker - beräknat av mig att precis täcka kostnader för illustratör och tryckning av två olika böcker - kostnader som sedan kommer i form av fakturor från två olika håll när böckerna är klara, vilket beräknas vara senast augusti 2011. 90% av stödet har jag redan rekvirerat och fått 2010 och de återstående 10% rekvireras när allt är redovisat och klart 2011. Eftersom bidraget precis täcker kostnaderna så blir det plus minus noll i mina ögon.

Arbetet med böckerna har precis börjat och fakturorna kommer därför under 2011.
90% av det statliga stödet fick jag alltså redan i slutet av 2010 och bokfördes som Övriga inkomster.

1. Vad jag förstår kommer detta att påverka mitt resultat och se ut som jag har fått en vinst under 2010 och jag antar att det borde vara ok att på något sätt bokföra om pengarna till 2011?
2. Har jag förstått det rätt att jag efter årets slut gör en justering i Visma som ett mottaget förskott? Det jag snabbt kunde läsa mig till var att det närmast verkar röra kund- och lev.skulder, men kanske kan användas även gällande detta?
3. Läste nu i SKV295- har jag tolkat det rätt att det kallas för näringsbidrag? Det stämmer att det är ett stöd som endast måste betalas tillbaka om vissa villkor inte uppfylls och i så fall ska det tas upp som intäkt det år man har den kostnad som bidraget är avsett att täcka.
4. Kan det stämma att ändamålet kan anses vara anskaffning av lagertillgång? Resultatet blir i form av böcker som jag räknar lagervärde på.
5. I så fall - ska jag vid lagervärdering inte räkna med den del av lagret som täcks av bidraget?
6. Då kommer i så fall nästa fråga - för år 2009 redovisade jag ett lagervärde, som delvis bestod av böcker där jag fått ett motsvarande stöd, men enbart för tryckning i det fallet (både stöd och kostnader uppkom 2009 och jag var då inte medveten om begreppet näringsbidrag). Bör jag ta kontakt med Skatteverket och på något sätt justera det lagervärdet i efterhand och ta hänsyn till just denna del av lagret vid kommande inventeringar och beräkning av lagervärde - eller hur ska man göra?

Känns som tusen frågor... som jag hoppas någon vänlig själ har svaret på!
Tack på förhand!
#2
Jo, det fungerade ju alldeles utmärkt att tacka på förhand!  ;)

Åter många tack för alla svar!!!
#3
Åter tusen tack för utförligt svar!!!

Nu har jag också läst lite i skatteverkets olika broschyrer. Man kunde göra max schablonavdrag (i mitt fall max 25% och som passiv max 20%) och sedan att det görs en avstämning nästa år osv. Annars kan jag göra "rätt avdrag" direkt enl de uppgifter jag fått av dig, vad jag förstår? Finns det fördelar eller nackdelar att använda max schablonavdrag - eller blir det i det stora hela samma sak, fast lite olika fördelat under åren?

Nu kom det till något som jag inte blev riktigt säker på... och det är om jag räknas som aktiv eller passiv näringsverksamhet...?!
Jag har en anställning på 100% och utöver detta så är det nog tveksamt om jag jobbar så mycket i företaget så att det totalt sett blir mer än 1/3 av en normal anställning. I perioder jobbar jag kanske mer intensivt och ibland väldigt lite i företaget. Om jag är lite osäker och kanske ligger i gränszonen för 2009 - bör jag ange mig som aktiv eller passiv? Jag antar att det också kan vara olika från år till år? I år hittills 2010 anser jag mig vara klart passiv om man bara ser till antalet nerlagda timmar och om det fortsätter så är det kanske inga frågetecken, utan att jag bör vara passiv (om det nedan inte gör att det ska ses annorlunda och att jag ändå ska ses som aktiv).

Såg att det i vissa fall anses vara aktiv näringsverksamhet oavsett hur många timmar jag lägger ner och att det bror på om det bygger på den egna arbetsinsatsen - och där vet jag inte riktigt heller hur jag ska se det. Kan det vara så att jag ska vara aktiv oavsett antalet nerlagda timmar?
Jag gör egna böcker - det är inte så mycket text och stor del av böckerna innehåller illustrationer, som görs av en illustratör. Annars läggs stor del av tiden på att jag mer jobbar som ett förlag - försöker marknadsföra och sälja mina böcker (och lite andra produkter) främst via nätet, både via andra sajter och egen hemsida, men ibland även på mässor.  Går det enkelt att säga utifrån detta om jag är aktiv oavsett timmar eller inte?

Många tack på förhand!!!
#4
Några följdfrågor...

När jag nu fixat till lagervärdet, så blir min tidigare förlust till vinst (resultatet blir nu ca 21 000 kr). Jag kommer att få tillbaka en del pengar när det gäller momsen, för jag har betalat mer moms än jag sålt och bokmomsen är ju lägre, men där blev det ju ingen skillnad mot hur det var innan jag fixade lagervärdet. Förra året gick jag förlust med ca 11 000 kr (R24: outnyttjat underskott). Det ser nu ut som jag totalt har ett överskott på ca 10 000 kr i deklarationen (R29 och R33).

Det här känns lite fånigt att inte veta, men... kommer jag att betala skatt på vinsten - och hur stor del blir det (räknas det på 10 000 kr?) och hur går det till? Betalar man in det själv och i så fall när - eller hur funkar det?

Programmet har också räknat fram förslag till avsättning periodiseringsfond (expansionsfond), men jag tänkte hoppa över sånt och skriva noll gällande detta i deklarationen, för jag vet inte hur det fungerar - för det är väl självvalt?

Många tack på förhand - igen!

#5
Tusen och åter tusen tack för otroligt snabbt, utförligt och förståeligt svar!!!
#6
Det är en enskild firma.
Illustrationskostnader och layoutkostnader får jag via en illustratör.
Min egen del i det hela är mer text, men stsörre delen av böckerna går ut på att illustrationerna ska visa hur man gör tecken (tecken som stöd via teckenspråket).
Jag tar inte ut lön via företaget utan har det vid sidan om en 100%-ig tjänst.
Jag använder mig av Visma Enskild Firma som bokföringsprogram.
#7
Hej!

Jag har börjat ge ut egna böcker - dels har jag en tryckkostnad från ett företag som sköter tryckningen  samt kostnader för illustrationer mm (en stor del av böckerna består av illustrationer i färg, hög kostnad).

Vet ni hur man gör med beräkning av lagervärdet för böcker?

Bör jag bokföra illustrationer som varor, material och legoarbete/tjänster?

Räknar jag med kostnader för illustrationerna i anskaffningsvärdet - typ slår ut illustrationskostnaden på antalet tryckta böcker det gäller... eller bör jag göra på något annat sätt?

Hur gör jag om en bok trycks upp i fler upplagor, då illustrationerna redan är betalda sedan tidigare?

Vore sååå tacksam för svar!!!
#8
Hej!

Jag har börjat ge ut egna böcker - dels har jag en tryckkostnad från ett företag som sköter tryckningen  samt kostnader för illustrationer mm (en stor del av böckerna består av illustrationer i färg, hög kostnad).

Vet ni hur man gör med beräkning av lagervärdet för böcker?

Bör jag bokföra illustrationer som varor, material och legoarbete/tjänster?

Räknar jag med kostnader för illustrationerna i anskaffningsvärdet - typ slår ut illustrationskostnaden på antalet tryckta böcker det gäller... eller bör jag göra på något annat sätt?

Hur gör jag om en bok trycks upp i fler upplagor, då illustrationerna redan är betalda sedan tidigare?

Vore sååå tacksam för svar!!!