Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Meddelanden - Fredrik Stigsson

#106
Hej!

Min tanke är att köpesumman bestäms till 150 000 för B, vilket är ett litet övervärde (förenklat om 23 000 till eget kapital), bokförs detta övervärde som goodwill med avskrivning? Om så, avskrivning i 3 eller 5 år?
När det gäller Goodwill så förekommer det endast i koncernredovisningen, Goodwill förekommer inte i bokföringen hos juridiska personer. I din koncern är det A som är det ytterst överordnade moderbolaget, A kan vara tvunget att upprätta en koncernredovisning, årsredovisningslagen (1995:1554). Moderföretag i mindre koncerner behöver dock inte upprätta koncernredovisning.

När H köper B av A så uppstår det en kapitalvinst i A, denna kapitalvinst bokförs i A och är då skattefri eftersom det handlar om näringsbetingade andelar. När H har köpt B så kommer B fortfarande att vara ett dotterföretag till A. I koncernredovisningen gör A en förvärvsanalys avseende B och räknar då ut eventuell Goodwill, det kan finnas övervärden i B som gör att det inte uppstår någon goodwill.

Till detta har B upparbetat ett projekt som ännu inte är startat. Om det startar (4-8 månader efter köpet) så tillkommer en tilläggsköpeskilling om 350 000. Detta specificeras tydligt i aktieköpeavtalet, men hur och framförallt när ska detta bokas upp? hur/när bokas tilläggsköpeskillingen? Försäljningen (köpeskillingen) är skattefri (eftersom A äger) men, är även tilläggsköpeskillingen skattefri?Är tilläggsköpeskillingen att bokas som goodwill?

Tilläggsköpeskillingen skall redovisas när beloppet kan fastställas, det vill säga när det blivit klart att tilläggsköpeskilling skall betalas. Tilläggsköpeskillingen bokförs som en finansiell intäkt i A (exempelvis: 8022 Resultat andelar i dotterföretag, skattefritt). Köpesumman och tilläggsköpeskillingen framgår av aktieöverlåtelseavtalet, tilläggsköpeskillingen avser skattefria näringsbetingade andelar och är då skattefri. Tilläggsköpeskillingen adderas i förvärvsanalysen (koncernredovisningen) och innebär då förmodligen att det uppstår Goodwill i koncernens balansräkning.

Mer om koncernredovisning

Du kan även fråga Skatteverket när det gäller näringsbetingade andelar och tilläggsköpeskilling: https://www.skatteverket.se/omoss/kontaktaoss/mejla/stallenfraga.4.71004e4c133e23bf6db8000110925.html
#107
Hej,

gör inga undantag.
#108
Hej!

Jag redovisar ett utdrag från aktiebolagslagen och lyfter fram följande formulering från 18:e paragrafen:

I sådana fall som avses i 13 § 1 gäller ansvaret enligt första stycket 1 endast om bolagets eget kapital, beräknat enligt 14 §, understeg hälften av bolagets registrerade aktiekapital vid den tidpunkt då styrelsens skyldighet att upprätta kontrollbalansräkning uppkom. Ansvaret gäller inte om bolagets eget kapital hade stigit över denna gräns efter den angivna tidpunkten men innan kontrollbalansräkningen senast skulle vara upprättad.

Utdrag från aktiebolagslagen (2015:551):

13 § Styrelsen skall genast upprätta och låta bolagets revisor granska en kontrollbalansräkning

1. när det finns skäl att anta att bolagets eget kapital, beräknat enligt 14 §, understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet, eller
2. när det vid verkställighet enligt 4 kap. utsökningsbalken har visat sig att bolaget saknar tillgångar till full betalning av utmätningsfordringen. Lag (2007:317).

14 § En kontrollbalansräkning skall upprättas enligt tillämplig lag om årsredovisning. Vid beräkningen av det egna kapitalets storlek får följande justeringar göras.

1. Tillgångar får tas upp till ett högre värde och avsättningar och skulder tas upp till ett lägre värde än i den ordinarie redovisningen, om de värderingsprinciper som används vid upprättande av kontrollbalansräkningen är förenliga med god redovisningssed. Pensionsåtaganden som enligt 8 a § lagen (1967:531) om tryggande av pensionsutfästelse m.m. har redovisats under en delpost under rubriken Avsättningar för pensioner och liknande förpliktelser får dock inte tas upp till lägre belopp än vad som är tillåtet enligt 7 § samma lag.
2. Tillgångar får redovisas till nettoförsäljningsvärdet.
3. Skulder på grund av statligt stöd för vilket återbetalningsskyldigheten är beroende av bolagets ekonomiska ställning behöver inte redovisas, om stödet, i händelse av konkurs eller likvidation, skall betalas tillbaka först sedan övriga skulder har betalats.

Obeskattade reserver skall delas upp på eget kapital och uppskjuten skatteskuld.
Justeringar enligt första och andra styckena skall redovisas särskilt.
Kontrollbalansräkningen skall undertecknas av styrelsen.

Första kontrollstämman

15 § Om kontrollbalansräkningen utvisar att bolagets eget kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet, skall styrelsen snarast möjligt utfärda kallelse till en bolagsstämma som skall pröva om bolaget skall gå i likvidation (första kontrollstämman). I fråga om beslutsunderlag och kallelse skall bestämmelserna i 3-6 §§ tillämpas.

Kontrollbalansräkningen och ett yttrande av revisorn över denna skall läggas fram på stämman.

Andra kontrollstämman

16 § Om den kontrollbalansräkning som har lagts fram vid den första kontrollstämman inte utvisar att det egna kapitalet, beräknat enligt 14 §, vid tiden för stämman uppgick till minst det registrerade aktiekapitalet och stämman inte har beslutat att bolaget skall gå i likvidation, skall bolagsstämman inom åtta månader från den första kontrollstämman på nytt pröva frågan om bolaget skall gå i likvidation (andra kontrollstämman). I fråga om beslutsunderlag och kallelse skall bestämmelserna i 3-6 §§ tillämpas.

Styrelsen skall inför den andra kontrollstämman upprätta en ny kontrollbalansräkning enligt 14 § och låta bolagets revisor granska den. Den nya kontrollbalansräkningen och ett yttrande av bolagets revisor över denna skall läggas fram på stämman.

Beslut om tvångslikvidation

17 § Allmän domstol skall besluta att bolaget skall gå i likvidation, om
1. någon andra kontrollstämma inte hålls inom den tid som anges i 16 § första stycket, eller
2. den kontrollbalansräkning som har lagts fram vid den andra kontrollstämman inte har granskats av bolagets revisor eller inte utvisar att det egna kapitalet, beräknat enligt 14 §, vid tiden för stämman uppgick till minst det registrerade aktiekapitalet och stämman inte har beslutat att bolaget skall gå i likvidation.

I sådana fall som avses i första stycket skall styrelsen ansöka hos tingsrätten om beslut om likvidation. Ansökan skall göras inom två veckor från den andra kontrollstämman eller, om en sådan inte har hållits, från den tid punkt då den senast skulle ha hållits. Frågan om likvidation kan även prövas på ansökan av en styrelseledamot, den verkställande direktören, en revisor i bolaget eller en aktieägare.

Beslut om likvidation skall inte meddelas, om det under ärendets handläggning vid tingsrätten visas att en kontrollbalansräkning som utvisar att bolagets eget kapital, beräknat enligt 14 §, uppgår till minst det registrerade aktiekapitalet har granskats av bolagets revisor och lagts fram på en bolagsstämma.

Beslutet om likvidation gäller omedelbart.

Personligt betalningsansvar för bolagets företrädare

18 § Om styrelsen har underlåtit att

1. i enlighet med 13 § upprätta och låta bolagets revisor granska en kontrollbalansräkning enligt 14 §,

2. i enlighet med 15 § sammankalla en första kontrollstämma, eller

3. i enlighet med 17 § ansöka hos tingsrätten om att bolaget skall gå i likvidation,

svarar styrelsens ledamöter solidariskt för de förpliktelser som uppkommer för bolaget under den tid som underlåtenheten består.

Den som med vetskap om styrelsens underlåtenhet handlar på bolagets vägnar svarar solidariskt med styrelsens ledamöter för de förpliktelser som därigenom uppkommer för bolaget.

Ansvaret enligt första och andra styckena gäller inte för den som visar att han eller hon inte har varit försumlig.

I sådana fall som avses i 13 § 1 gäller ansvaret enligt första stycket 1 endast om bolagets eget kapital, beräknat enligt 14 §, understeg hälften av bolagets registrerade aktiekapital vid den tidpunkt då styrelsens skyldighet att upprätta kontrollbalansräkning uppkom. Ansvaret gäller inte om bolagets eget kapital hade stigit över denna gräns efter den angivna tidpunkten men innan kontrollbalansräkningen senast skulle vara upprättad.

Personligt betalningsansvar för aktieägare
19 § En aktieägare som med vetskap om att bolaget är skyldigt att gå i likvidation enligt 17 § första stycket deltar i ett beslut att fortsätta bolagets verksamhet ansvarar solidariskt med dem som svarar enligt 18 § för de förpliktelser som uppkommer för bolaget efter den tidpunkt som anges i 17 § andra stycket.

Ansvarsperiodens slut
20 § Ansvaret enligt 18 och 19 §§ omfattar inte förpliktelser som uppkommer sedan
1. en ansökan enligt 17 § andra stycket har gjorts,
2. en kontrollbalansräkning som utvisar att bolagets eget kapital, beräknat enligt 14 §, uppgår till det registrerade aktiekapitalet har granskats av bolagets revisor och lagts fram på bolagsstämma, eller
3. bolagsstämman, Bolagsverket eller domstol har beslutat om likvidation.

Upphörande av det personliga betalningsansvaret

20 a § Ansvaret enligt 18 och 19 §§ upphör, om inte en talan om sådant ansvar väcks inom tre år från uppkomsten av den förpliktelse som ansvaret avser eller inom ett år från det att förpliktelsen senast skulle ha fullgjorts.

Första stycket gäller inte det regressansvar som kan uppkomma genom att någon som är betalningsansvarig fullgör mer än sin andel av en förpliktelse som flera är betalningsansvariga för.

Preskriptionslagen (1981:130) gäller inte för ansvaret enligt 18 och 19 §§, utom i det fall som avses i andra stycket. Lag (2013:143).
#109
Skatt och deklaration / SV: inköp utanför EU
juni 07, 2016, 07:49:32 AM
Hej,

du skall redovisa utgående och ingående moms på hela beloppet (varukostnad och transportkostnad).
#110
Hej,

det nya bolaget gör ett inkråmsförvärv av tillgångarna och skulderna i respektive enskild näringsverksamhet. Själva förvärvet behöver inte innebära att det blir någon vinst i de enskilda firmorna. En försäljning av en verksamhet (inkråm) är momsfri om köparen är momsregistrerad och om köparen avser att driva verksamheten vidare. En verksamhet kan avse en hel verksamhet eller en avgränsad del av en verksamhet, exempelvis ett kundregister.

Övergången till det nya bolaget innebär att de enskilda firmornas balansräkningar förs in i det nya bolaget och att tillgångarna och skulderna förs bort i de enskilda firmorna.
#111
Hej,

tack så mycket. Ja, det är samma företag som ligger bakom bokfoering.se och bokforingstips.se. Pengarna hamnar hos oss.
#112
Hej,

PayPal skickar ut ett kvitto på transaktionen via e-post och därmed behöver man inte skapa ett annat kvitto om inte kunden begär det. Flera likartade affärshändelser får dokumenteras med en gemensam verifikation enligt bokföringslagen (1999:1078). Det här innebär att försäljningstransaktioner får bokföras med en verifikation, man kan använda månadsjournaler som bokföringsunderlag för kundfakturor, inbetalningar, leverantörsfakturor och utbetalningar.

Ett affärssystem kopplat till e-butiken skulle underlätta bokföringen avsevärt, Fortnox har bra internetbaserade lösningar för administration.

Utdrag från Bokföringslagen:
6 § För varje affärshändelse ska det finnas en verifikation. Om
företaget har tagit emot en uppgift om affärshändelsen i den
form som anges i 7 kap. 1 § första stycket, ska denna uppgift,
i förekommande fall kompletterad med uppgifter enligt 7 och 8 §§, användas som verifikation.

Om det behövs med hänsyn till arten av den mottagna
verifikationen, får bokföringen grundas på en särskilt
upprättad hänvisningsverifikation.

Flera likartade affärshändelser får dokumenteras genom en
gemensam verifikation. Vid försäljning av varor och tjänster
mot kontant betalning får även inbetalningarna under en dags
försäljning dokumenteras genom en gemensam verifikation. Den
gemensamma verifikationen får då utgöras av uppgifter från en
kassaapparat, kassarapport eller annan uppgift som anger summan
av mottagna betalningar. Lag (2010:1514).
#113
Hej,

du behöver inte göra något åt det här. En enskild firma har inget eget skattekonto, en enskild firma är ingen juridisk person och är inte något eget skattesubjekt. Det är den enskilda näringsidkaren som är skattesubjekt och juridisk person i den enskilda firman.
#114
Hej!

Ja, du kan göra avdrag för utnyttjat underskott i din privata inkomstdeklaration.

Om du har enskild näringsverksamhet eller är delägare i handelsbolag har du rätt att kvitta underskott av aktiv näringsverksamhet mot övriga förvärvsinkomster, t.ex. tjänsteinkomster, som ett allmänt avdrag. Du får göra avdrag startåret och de följande fyra åren. Det innebär att du måste ha startat din verksamhet 2011 eller senare för att kunna få avdrag för underskott beskattningsåret 2015.

Avdrag får göras med högst 100 000 kronor per år. Om ett underskott överstiger 100 000 kronor får överskjutande del sparas och i stället dras av nästkommande år eller utnyttjas mot framtida överskott i näringsverksamheten. Om du någon gång under de senaste fem beskattningsåren före verksamhetens startår, direkt eller indirekt bedrivit en likartad verksamhet, får du inte kvitta underskott av den nystartade verksamheten mot övriga förvärvsinkomster.
(Skatteverket)

Det här gör du i blankett N3A – Andel i handelsbolag – Fysisk person och dödsbo vid punkt 31a. Allmänt avdrag. Vid konstnärlig eller nystartad näringsverksamhet utnyttjat underskott (för även beloppet till p. 14.1 i INK1).
#115
Hej,

under år 2014 skulle ni ha tagit med underskottet från föregående år (200 000 i ruta 4:14). Ni måste därmed göra en rättelse avseende inkomståret 2014 (https://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/sjalvservice/blanketterbroschyrer/blanketter/info/6891.4.6efe6285127ab4f1d2580005715.html). I årets inkomstdeklaration kan ni ta upp 210 000 som "Outnyttjat underskott från föregående år" i och med att ni har gjort rättelse avseende inkomstår 2014.
#116
Hej!

När det gäller sparkontot så är konto 1940 ett bra alternativ och när det gäller en plats så är konto 1130 "Mark" ett bra val. Du kan föra in det som IB för räkenskapsåret om transaktioner avseende sparkontot och köpet av marken redan har bokförts, i annat fall gör du nya verifikationer för att få in dessa tillgångar i balansräkningen.
#117
Hej!

Enligt Revisionslagen (1999:1079) gäller följande:

5 § Revisorn skall granska företagets årsredovisning och bokföring samt företagsledningens förvaltning. Granskningen skall vara så ingående och omfattande som god revisionssed kräver. Om företaget är moderföretag, skall revisorn även granska koncernredovisningen och koncernföretagens inbördes förhållanden.

6 § /Träder i kraft I:2016-01-01/ Revisorn ska efter varje räkenskapsår lämna en revisionsberättelse till företaget. Bestämmelser om berättelsens innehåll och den tidpunkt då den ska lämnas till företagsledningen finns i 27–32 §§.
   Om företaget är ett moderföretag, ska revisorn även lämna en koncernrevisionsberättelse enligt bestämmelserna i 33 §. Detta gäller inte om moderföretaget enligt 7 kap. 2, 3 eller 3 a § årsredovisningslagen (1995:1554) inte behöver upprätta koncernredovisning. Lag (2015:822).

7 § I samband med revisionen skall revisorn till företagsledningen framföra de erinringar och göra de påpekanden som följer av god revisionssed. Bestämmelser om erinringar finns i 34 §.

37 § En revisor som när han eller hon fullgör sitt uppdrag uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar företaget ska ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig lag om årsredovisning. En revisor ska även ersätta skada som uppsåtligen eller av oaktsamhet vållas av revisorns medhjälpare. I fall som avses i 36 § andra stycket denna lag och 3 kap. 1 § lagen (2009:62) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism svarar dock revisorn endast för skada på grund av oriktiga uppgifter som revisorn eller revisorns medhjälpare har haft skälig anledning att anta var oriktiga.
   Om ett registrerat revisionsbolag är revisor, är det detta bolag och den för revisionen huvudansvarige som är ersättningsskyldiga. Lag (2010:837).
#118
Hej!

Lönebidrag och företagsstöd skall enligt bokföringsnämndens rekommendationer för K1-, K2- och K3-företag bokföras som övriga rörelseintäkter i kontogrupp 39. Tidigare redovisade man regionalt stöd avseende arbetsgivaravgifter som en reduktion av kostnaden för arbetsgivaravgifter.

K2 - Aktiebolag
6.26. Ett företag ska redovisa offentliga stöd som intäkt om inte stödet ska
a) minska anskaffningsvärdet vid förvärv av en tillgång enligt punkt 9.11, eller
b) redovisas som skuld enligt punkt 17.4.
#119
Skatt och deklaration / SV: Negativt eget kapital
april 15, 2016, 08:33:15 AM
Hej,

för det första så tror jag att du har glömt att bokföra in årets resultat. Det är förmodligen årets resultat som diffar i balansräkningen. Om årets resultat motsvaras av differensen 16 409,66 så bokför du det så här:

2019 Årets resultat; Kredit; 16 409,66
8999 Årets resultat; Debet; 16 409,66

I ruta B10 skall du ange ett positivt belopp om eget kapital är positivt (vilket det är i det här fallet). I årsredovisningar och inkomstdeklarationer skall belopp i stor utsträckning som möjligt anges som positiva belopp, om man exempelvis har en negativ skuld så för man ofta om den till en fordran.

Tillgångar
B7 44000
B9 192400

Eget kapital och skulder
B10 176643
B14 59757

En annan grej är att enskilda firmor normalt inte har några skatteskulder så du skulle kunna redovisa B14 Skatteskulder som Övriga skulder i NE-blanketten i stället.
#120
Hej!

Verifikation nr X är ju kvittot på inköpet men vad ska verifikation nr y vara? Enklast vore att skriva två verifikationsnummer på inköpskvittot (x och y) och låta båda konteringarna peka på samma kvitto. Är det tillåtet?

Ja, det går bra att göra så.