Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

Prover till presumtiva kunder

Startat av cathis, mars 04, 2009, 12:03:23 AM

Föregående ämne - Nästa ämne

cathis

Vi är ett grossistföretag som tillämpar en hel del "gratisprover" till våra blivande kunder. Tycker att det är viktigt att kunna ha den servicen till dem. Hur bokför jag detta? Det är ju dock en kostnad för oss.
Mvh
Cathis
Grossist inom kemtekn produkter.

Fredrik Stigsson

Hej!
Bokför det som en varukostnad, exempelvis på konto 4010 Varuinköp.

cathis

 :)Tack för svaret.
Ibland blir det lite FÖR lätt.
Cathis
Grossist inom kemtekn produkter.

Mikael_B

Man kan givetvis bokföra det enbart som en varukostnad, men då blandar man ju kostnaden för kundprover med inköpen till varulagret och andra kostnader man bokför på 40xx-kontot. Det kan ju ibland vara bra att särskilja kostnaderna just för kundprover.
Jag skulle nog lägga kundprover på ett eget 40xx-konto, tex konto 4017 som kan få namnet "kundprover".
Ett annat alternativ vore 5960 "Varuprover...." om man vill lägga dessa kostnader nära andra reklamkostnader som man haft.

TimFaste

Hej Cathis!

Några funderingar.

Det som ni skänker bort som gratisprover - finns det i ert ordinarie sortiment? Har ni i så fall redan bokfört inköpen på något 4xxx-konto? Har ni varulagerredovisning i ert affärssystem?

För ifall ni redan fått in dem i ert system via ordinarie inköp - och ni inte har varulagerredovisning - så behöver du ju faktiskt inte göra någonting alls! Den kostnaden "sugs upp" som en kostnad för sålda varor (Ingående lager + Inköp ./. Utgående lager). Att bokföra dessa prover på ett särskilt konto innebär att ni måste ha en rutin där uttaget av dessa prover "fångas upp". För att en sådan rutin ska bli vettig bör den vara så pass säker att alla proverna i stort sett utan undantag kommer med i hanteringen.

Om ni å andra sidan har ett fungerande lagerredovisningssystem kan det vara klokt att lägga konteringsregler på uttag från lager så att ni kan säkerställa och särskilja dels kostnad för sålda varor och dels kostnad för gratisprover. Då förhindrar ni också att eventuella inventeringsdifferenser slentrianmässig förklaras som "det är nog gratisproverna som spökar!"

Lycka till!