Forumnyheter:

Nytt forum om bokföring!

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Meddelanden - TimFaste

#76
Skatt och deklaration / SV: Inkråmsaffär momsfri???
januari 24, 2011, 12:48:40 PM
Man skriver dock ofta in i avtalet att om Skatteverket anser att transaktionen skulle vara momspliktig så ska det beloppet beräknas som ett tillägg på den angivna köpeskillingen. Den som har mest glädje av en sådan klausul är säljaren, men båda parter har glädje av att man i förväg bestämt hur en sådan fråga ska hanteras.
#77
Skatt och deklaration / SV: priliminär skatt
januari 24, 2011, 12:45:42 PM
Jag förutsätter att vi fortfarande pratar om aktiebolaget! Eftersom jag gillar det här med att använda underkonton för bolagsskatterna går jag först igenom det lite utförligt.

I BAS 2010 finns följande underkonton till Skatteskulder:

2512 Beräknad inkomstskatt
2513 Beräknad fastighetsskatt/fastighetsavgift
2514 Beräknad särskild löneskatt på pensionskostnader
2515 Beräknad avkastningsskatt
2516 Moms
2517 Beräknad utländsk skatt
2518 Betald F-skatt

Konto 2512 - 2517 fastställs i allmänhet i samband med att man upprättar bokslutet. Dock kan t.ex. konto 2514 bokas upp under löpande år via automathantering kopplat till kontona för pensionsutgifter.

Konto 2518 debiteras under året med inbetald F-skatt.

När slutskattsedeln regleras bokas skuldposterna på konto 2512 - 2516 avseende det året bort (debet). Motbokas och avstäms mot skattekontot 1630.
Konto 2518 krediteras med inbetald F-skatt. Motbokas och avstäms mot skattekontot.
I samband med detta är det viktigt att inte ta bort andra saldon från kontona än vad som tagits upp för det aktuella bokslutet! Eventuella differenser måste bokföras mot respektive kostnadskonton eftersom vi då får rätt på felaktiga beräkningar.

Bara ändrat förväntat överskott?: Nej, du måste titta på omsättning och inköp och utifrån det göra en uppskattning av momsen också!

Konto 2519: Som du ser finns det inte i BAS 2010.

Koder?: Vet inte!

#78
Löpande bokföring / SV: Bokföra preliminärskatten
januari 24, 2011, 12:28:08 PM
F-skattsedeln är i sig ingen affärshändelse. Det är bara en information om hur mycket F-skatt som ska redovisas in varje månad. Ändrad preliminär deklaration innebär också att F-skatten ändras och till syvende och sist är det bara en förskottsbetalning av den slutliga skatten inklusive bolagsskatt, fastighetsskatt, löneskatt på pensionskostnader, avkastningsskatt etc.

Mitt förslag är: Bokför inte F-skattsedeln!
#79
Löpande bokföring / SV: Moms på presentkort
januari 24, 2011, 12:20:44 PM
Detta är exempel på ospecificerade vouchers är kontantkort till mobiltelefon. Eftersom man vet vad samtalskostnaden kommer att användas till - röstning i Idol, telefonsamtal, annonser i blocket etc - så finns det inte heller någon moms på det. Momsen uppstår hos säljaren när olika tjänster säljs, men ur företagarsynvikel får man väl säga att "då är det så dags".

Om ni å andra sidan köper ett presentkort som endast kan bytas ut mot en specifik vara eller tjänst då ska säljaren av presentkortet registrera det som en  försäljning och ta ut moms direkt.

När det gäller restaurang så under förutsättning att de inte också säljer mat för hämtning så tycker jag nog att de borde kunna sälja presentkortet momsat och klart. Mig veterligen är momsen på restaurangnotan 25 % oavsett vad man äter eller dricker.
#80
Löpande bokföring / SV: Fusion av helägt dotterbolag
januari 24, 2011, 10:49:27 AM
2095 Fusionsresultat är nog att föredra. Vinster eller förluster vid fusion förs normalt inte över resultaträkningen utan direkt mot det egna kapitalet.
#81
Löpande bokföring / SV: Faktura leveransdag
januari 14, 2011, 05:42:30 PM
Det står också så här: "Vid betalning i förskott eller a conto: betalningsdatum — om det kan fastställas och är något annat än fakturadatumet."

Dessutom är det så att om du säljer till privatpersoner så händer inget särskilt om fakturan i något fall inte är fullständig. Det är näringsidkare med rätt att dra av moms som har anledning att vara grinigare. Om det av fakturan framgår att det är en förskottsfaktura samt datum då du förväntar att få betalt, så är det inga problem för någon!
#82
Löpande bokföring / SV: Verifikationsordning
januari 14, 2011, 05:38:01 PM
Hej fuling!

Rätt period är den viktigaste prioriteringen! Datum har en underordnad betydelse i löpande bokföring - förutom när det gäller kassabokföring, men där ger det ju sig själv!

Om vi tittar på leverantörsfakturor t.ex. så är "datum" egentligen den dag jag bokför dem eller den period till vilken fakturan hör.

Vid registrering av leverantörsfakturor förekommer dessutom fakturadatum och förfallodatum, men det har inte så mycket med din bokföring att göra. Det är tilläggsinformation.

Ta hand om papperna du direkt som de fallit ner på ditt skrivbord! Lycka till!
#83
Allmänt / Sju års arkiveringstid
januari 07, 2011, 02:25:26 PM
Ni har säkert lagt märke till att arkiveringstiden för räkenskapsmaterial har sänkts till sju år.

Det betyder att för de som har kalenderår som räkenskapsår så kan allt material för tiden fram t.o.m. 2003 makuleras.

Tänkt dock på att vi alltid har haft nytta av att behålla avtalshandlingar, köpehandlingar och annat som rör fastighetsinvesteringar eller annan dokumentation som har mer "långlivad nytta". Sådana handlingar behålls så länge som "nyttan" kan kvarstå.
#84
Om ditt system är rimligt upplagt, så borde det finnas en funktion för att "utrangera" anläggningstillgångar. Har varje tillgång fått ett tillvalsnummer till kontot eller hur är det upplagt?
#85
Tja du! Förmånsvärdet är ju ingenting annat än att Skatteverket har satt upp fingret i luften och känt efter åt vilket håll det blåst. Därefter har man sagt att förmånen har ett "värde" som är si och så stort.

Den gissningen blir aldrig någon affärshändelse som ska bokföras. Den måltidskostnad som den anställde betalar blir däremot en intäkt.

I vissa bokföringsprogram kan man samla på sig informationen i redovisningen så att man per anställd kan få fram skattedeklaration och kontrolluppgifter. I sådana program bokför man ofta förmånsvärdet på konton som ligger utanför affärsredovisningen. T.ex. enligt nedanstående modell:

Debet + anställningsnummer 0752 Förmånsvärde fria måltider
Kredit                                 0999 Motbokning klass 0

Så kan man t.ex. göra i Briljant Affärssystem som vi har valt att använda. För mindre kunder som inte använder något löneprogram så är det ett smidigt sätt att använda den information som redan finns i räkenskaperna.
#86
Inte ändra avskrivningstiden. Däremot torde du kunna tömma kontona för anläggningstillgångar, ackumulerade avskrivning och årets avskrivningar mot konto 5410 Förbrukningsinventarier.

Ditt sätt att skriva tyder på att eFredo skapar ett anläggningsregister med automatisk avskrivning  i samband med att du bokför anskaffningen. Det betyder att du måste se upp så att du går den väg programmet förutsätter om du ska ta bort anläggningstillgångar med tillhörande automatik.
#87
Man kan tänka sig att ni avvecklar handelsbolaget helt. Därmed körs sista transaktionen i dess bokföring så att alla återstående tillgångs- och skuldkonton nollställs mot ert egna kapital.

Lånehandlingen mellan aktiebolaget och handelsbolaget skrivs om så att ni står som borgenärer (fordringsägare) i stället för handelsbolaget. Eller också använder man den befintliga handlingen och skriver på den att fordran si och så har i samband med handelsbolagets avveckling överlåtits till ...

Vid en avveckling av handelsbolaget kan både positiva och negativa beskattningskonsekvenser uppstå beroende på ert egna kapitals storlek enligt "Beräkning av anskaffningsutgift för handelsbolag" N3A sid. 3.

Innan ni gör någonting bör ni alltså ta en titt på hur ni landar med årets deklarationer.
#88
Och då blir frågan - tillämpar du K1 förenklingsregler eller Allmänna regler?
#89
Jag bara spånar lite kring din räntefråga. Om räntan betalats ut till HB:t så beskattas det som inkomst av rörelse - aktiv eller passiv beroende på arbetsinsatsen under året.

Om ni nu har ett tillräckligt stort underlag för positiv räntefördelning, ja, då blir det 30 %. Annars blir det arbetsgivaravgifter eller löneskatt och därefter kommunal och eventuell statlig skatt.

Ett framtida alternativ vore ju att HB:t överlåter sin fordran till er som privatpersoner (blir alltså ett eget uttag och ändring av reverser). Då blir er ränteinkomst beskattad med 30 %.

Angående den andra frågan så återspeglar sig nog det endast i räkenskapsutdraget där maskiner och inventarier, lager m.m. nu redovisas som 0.
#90
Gå gärna in och titta på Skatteverkets allmänna råd 2004:5 så hittar du mer information.